Прес-центр22 вересня 2017, 19:09

Етнофестиваль лемківської культури прийняв Новоайдар

Сьогодні, 22 вересня, у смт Новоайдар відбувся VІІ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини».

Саме на Новоайдарщині наразі проживають нащадки українців-лемків.

У заході взяли участь творчі колективи та солісти-виконавці лемківських пісень зі Сватівського, Новопсковського, Кремінського, Новоайдарського, Станично-Луганського районів Луганщини.

Гостями етнофестивалю стали делегація із Закарпатської області, яку очолив голова «Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, та  жіночій квартет «Дивоцвіт» із Львівської області під керівництвом Марти Бойко.

Від імені голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза учасників і гостей етнофестивалю привітав його заступник Вадим Данієлян.

Він наголосив, що проведення етнофестивалю має зберегти історичну пам’ять, звичаї, мовні, культурні та побутові традиції однієї з етнічних груп населення Луганщини, лемків – українців, яких депортували з Польщі до нашої області.

По завершенні святкового концерту Вадим Данієлян нагородив співаків зі Східної та Західної України пам’ятними подарунками.

На заході було зазначено, що тільки у грудні 1944 року було примусово переміщено 8729 сімей – їх розселили у дванадцяти районах області, найбільше у Новоайдарському та Лутугинському.

Тож, на етнофестивалі учасники та гості згадали чергову річницю трагічних подій початку примусового виселення українців з етнічних земель.

Усі бажаючі також мали змогу долучитися до багатого культурного, фольклорного та мистецького надбання лемків – виставки декоративно-ужиткового мистецтва лемківської культури, урочистої ходи з українським прапором довжиною у 100 метрів, взяти участь у запаленні Лемківської ватри. Окрім цього, протягом дня відбулося висадження дерев миру.

Нагадаємо, що перший фестиваль лемківської культури на Луганщині відбувся у 2005 році у селі Переможне Лутугинського району. Відтоді він став щорічним. На свято зазвичай приїздять чисельні гості із Західних областей України.