Прес-центр16 cічня 2018, 13:01

«Фантомівці» Луганщини в Попаснянському районі викрили копанку

Співробітники управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО «Фантом» Головного управління ДФС у Луганській області спільно з бійцями батальйону поліції особливого призначення ГУ НП в Луганській області при перевірці отриманої оперативної інформації викрили копанку, яка нелегально працювала у с. Нижнє Попаснянського району.

Незаконний видобуток вугілля здійснювався шахтовим методом за допомоги екскаватора, спеціального обладнання та дизельних мотопомп для відкачування води.

На місці події затримано дев’ять осіб без будь-яких особистих та дозвільних документів на цей вид діяльності. При цьому троє з них безпосередньо знаходились у шахті на глибині близько 100 метрів та добували вугілля, яке транспортувалося на поверхню землі за допомоги саморобного пристрою.

Затримані особи не змогли пояснити для кого та з якою метою вони здійснювали видобуток вугілля. Встановлено, що ці громадяни офіційно працевлаштовані не були. За роботу на копанці кожен з них отримував від 2,5 до 5 тис. гривень щотижня.

На момент встановлення факту правопорушення орієнтовна вага незаконно видобутого вугілля склала близько 50 тонн загальною вартістю близько 150 тис. гривень.

На місце події для подальшого документування вказаного злочину було викликано слідчо-оперативну групу Попаснянського відділу поліції ГУ НП в Луганській області. Для прийняття рішення згідно з чинним законодавства правоохоронцям передано всі матеріали, незаконно видобуте вугілля, обладнання, техніку та затриманих осіб.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення) та розпочато досудове розслідування.