Прес-центр12 вересня 2016, 11:09

Філіал Інституту серця МОЗ України буде відкрито в Луганській області

Про це під час сьогоднішньої зустрічі в облдержадміністрації домовилися голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз та генеральний директор ДУ «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України»,головний кардіохірург МОЗ України,член-кореспондент НАМН України,доктор медичних наук,професор, заслужений лікар України Борис Тодуров.

Філіали Інституту серця вже працюють у Житомирі, Чернігові, Рівному та Краматорську. Їх співробітники проходять навчання на базі Інституту, отримують можливість писати дисертації, брати участь в операціях, привозити своїх пацієнтів.«Я як гендиректор Інституту кожні 3-4 місяці приїжджаю у філіал, читаю лекції, доводжу до відома колег всі міжнародні стандарти роботи та адміністративні плани», – поінформував Борис Тодуров.

На сьогодні на підконтрольній Україні території Луганської області немає жодного кардіологічного відділення з ангіографією. Тому існує об’єктивна необхідність організувати кардіохірургію з ангіографом і можливістю стентування при гострому інфаркті. «За європейськими стандартами на 250-300 тис. нас. належить мати хоча б один ангіограф, – зазначив Борис Тодуров. – У нас не було на той момент можливості придбати за 30 млн. грн. новий ангіограф, тому ми залучили інвесторів. На базі обласної лікарні зараз закінчується ремонт, і ми готові наступного місяця ставити ангіограф на основі партнерських відносин з обласною адміністрацією».

Сьогодні ангіографічні відділення на основі приватно-державного партнерства працюють у Сумах, Кривому Розі, Харкові, Чернігові, Кам’янці-Подільському, Кременчуці, Білій Церкві. «До прикладу, в Сумах після проведення тендеру приватна компанія придбала апарат. З місцевого бюджету виділено 3 млн грн. на цей рік. І звичайна бабуся з будь-якого села чи міста Сумської області тепер може приїхати і отримати стентування у цьому кардіодиспансері абсолютно безкоштовно», – зауважив Борис Тодуров.

Гендиректор Інституту серця акцентував також увагу на питанні підготовки фахівців. «Ми готові всіх спеціалістів брати на навчання до себе. Ми це робимо вже 2 роки, – підкреслив Борис Тодуров. – А з цього року я став ще завідувачем кафедри кардіохірургії, де готуємо ангіографістів, анестезіологів, реаніматологів, перфузіологів зі всієї України».

Юрій Гарбуз заявив про цілковиту підтримку відкриття філіалу Інституту серця на Луганщині та створення повноцінного обласного кардіохірургічного відділення.«Ми прагнемо збудувати нову модель охорони здоров’я в області. Тому я дуже хочу знайти можливості поєднати Ваші руки, яким я двічі довірив оперувати своє серце, з територією, на якій я можу все для цього зробити», – зазначив у розмові з Борисом Тодуровим керівник області.