Прес-центр14 травня 2017, 18:05

Формат кримськотатарської автономії в Криму має бути запропонований Конституційною комісією – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що статус автономії кримських татар українська влада мала забезпечити давно, і підтвердив готовність подати на розгляд українського парламенту низку змін до Конституції, в тому числі щодо питання кримськотатарської автономії.

«Я вважаю, що це було помилкою, що за 23 роки до початку російської анексії Криму українська влада не спромоглася забезпечити відповідний статус автономії кримських татар», - сказав Президент. При цьому він зазначив, що він готовий внести декілька змін до Конституції, в тому числі щодо питання кримськотатарської автономії.

«Яким буде формат цієї автономії, мені має запропонувати Конституційна комісія, в якій беруть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу», - підкреслив Петро Порошенко під час прес-конференції, відповідаючи на питання журналіста кримськотатарського телеканалу АТР щодо плани створення автономії в Криму для кримських татар.

При цьому він зазначив, що як тільки робоча група Конституційної комісії завершить свою роботу з цього питання, громадськість буде поінформована щодо запропонованого формату кримськотатарської автономії в Криму. Президент також висловив сподівання, що ця робота має бути завершена найближчим часом.

«Тягнути з цього приводу не потрібно. Затримка – не за Президентом»,- сказав Петро Порошенко та висловив готовність внести на розгляд парламенту пропозицію Конституційної комісії. При цьому він нагадав, що для затвердження змін до Конституції потрібно 300 голосів народних обранців. «Тут нам треба усім попрацювати», - підкреслив Президент.

Глава держави принагідно привітав телеканал АТР з виходом в ефір: «Це також одна з дуже символічних речей, які треба було забезпечити».

http://www.president.gov.ua/news/format-krimskotatarskoyi-avtonomiyi-v-k...