Прес-центр16 лютого 2021, 15:02

Формат відносин громадянського суспільства із державою потребує якісного та комплексного «перезавантаження», - Сергій Гайдай заслухав звіт про виконання «Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області»

«В умовах політичного транзиту – зміни владних команд – на усіх рівнях, формат відносин громадянського суспільства із державою також  потребує якісного та комплексного «перезавантаження», – зазначила директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Альбіна Кушелева, звітуючи про реалізацію  «Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки».

Вона наголосила на важливості подальшої імплементації конкурсних процедур фінансування інститутів громадянського суспільства та консультативної участі громадськості в процесі ухвалення політичних рішень.

У звітному ж періоді, в рамках заходів Програми було проведено три конкурси проєктів ІГС. За результатами конкурсу 2017 р. підтримку отримали «Благодійна ліга «Соціум» та благодійний фонд «Спільний ресурс»,  у 2018 році – ГО «Модерна молодь» та ГО «Туристичний інформаційний центр Сєвєродонецьк», у 2019 – ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів Луганської області».

Загальний обсяг фінансування зазначених проєктів склав 700 тис. грн.

Альбіна Кушелева відзначила конструктивну співпрацю Луганської обласної державної адміністрації з громадською радою у 2017-2020 роках.

На засіданнях Громадської ради розглядалися питання планування та виконання обласного бюджету, реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги, функціонування КПВВ, соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО. Приділялася увага питанням формування тарифів ЖКГ та надання субсидій населенню.

Члени Громадської ради при облдержадміністрації брали участь у відстоюванні позиції керівництва Луганської області щодо необхідності врахування чисельності ВПО при плануванні розрахункових показників державного бюджету, лобіювали виділення коштів на облаштування КПВВ «Станиця Луганська»  тощо.

В рамках проєкту «Сталий розвиток громадянського суспільства через розбудову інституту Громадських Рад та взаємодію з органами місцевого самоврядування»  здійснено чотири  поїздки у Львівську, Івано-Франківську та Волинську області. А також візити до Польщі й Естонії за програмою ПРООН із обміну досвідом у громадському секторі.

Слід відзначити, що сьогодні у Луганській області зареєстровано 1953 громадських об’єднання з них: благодійних організацій – 17, ветеранських організацій – 45, творчих спілок (інших професійних організацій) – 5, профспілкових організацій та їх об’єднань – 1018, органів самоорганізації населення – 8.

Крім «Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки», програми підтримки діяльності інститутів громадянського суспільства діяли у 10 районах області: Біловодському, Білокуракинському, Кремінському, Марківському, Новоайдарському, Попаснянському, Сватівському, Станично-Луганському, Старобільському, та Троїцькому.