Прес-центр22 липня 2022, 20:07

Форум «ТРИ RЕ-: REлокація, REінтеграція, REсоціалізація» об'єднав переселенців Луганщини та владу Хмельниччини

Від початку війни Хмельниччина прихистила 185 тисяч вимушених переселенців. На довгострокове проживання у громадах залишились 43 тисячі людей, в тому числі майже 8,5 тисяч з Луганщини.

Напрямки конструктивної співпраці місцевої влади, переміщених бізнесів та ВПО обговорили учасники Форуму переселенців, який відбувся сьогодні у Хмельницькому за підтримки міжнародного Фонду «Відродження» в рамках програми «Демократична практика».

«Ще з перших днів російської агресії в області був створений гуманітарний штаб, який й дотепер працює цілодобово і не тільки для тих, хто переїхав до Хмельниччини. «Мостами допомоги», які формуються на замовлення адміністрацій найбільш постраждалих регіонів, гумвантажі відправляються до Донеччини, Дніпропетровщини та Харківщини», - зазначив у вітальному слові заступник голови Хмельницької обласної ради Валентин Соколюк.

Як цінний ресурс, а не «тягар для громад», розглядає переселенців й влада міста Хмельницький.

За словами керуючої справами міськради Юлії Сабій, працевлаштований кожний п’ятий ВПО, який звернувся до Центру зайнятості. До речі, Хмельницька міськрада стала першою в Україні, яка підписала Меморандум про підтримку ініціатив ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та «Люди миру та праці», створеної переселенцями зі Сходу.

У цьому контексті зацікавленість викликав досвід роботи Луганської обласної ради з питань внутрішньо переміщених осіб, який наразі поширений на інші регіони країни.

Зокрема, щодо створення «Обласної програми інтеграції ВПО». Діяльність таких консультативно-дорадчих органів важлива саме для «підсилення голосу» людей, які не можуть бути наближені до центрів прийняття рішень, - повідомила секретар ради Яна Любимова.

«Форумом «Три RE» ми відкриваємо великий проєкт із соціалізації переселенців. Перш за все, ми створимо «соціальний портрет» переселенської спільноти, аби розуміти, який потенціал вона має. А також реалізуємо низку соціальних активностей, спрямованих на налагодження комунікації з приймаючими громадами. Наприклад, екологічні ініціативи «Громада нам рада» та «Хмельницька кава для ВПО», - розповіла його співорганізаторка – голова «Громадської ініціативи Луганщини» Тетяна Кіріллова.

Учасники заходу прийняли Резолюцію, яка буде направлена до місцевих органів влади із пропозиціями щодо соціальної інтеграції ВПО з Луганщини у громади Хмельниччини, у тому числі, підтримки і розвитку бізнесу у релокації.