Прес-центр10 березня 2021, 16:03

Гендер і стать – це одне й те саме? У Сєвєродонецьку відкрито експозицію Арт-інсталяції «ConstructGender»

З нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля 10 березня відбулася презентація Арт-інсталяції «ConstructGender» від художниці Алевтіни Кахідзе. Участь у заході взяла заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Як долати негативні наслідки, пов'язані з гендерними стереотипами? Що означає поняття «гендер»? Чи це стосується тільки жінок? Гендер і стать – це одне й те саме? Аби відповісти на ці питання, художниця Алевтіна Кахідзе створила арт-інсталяцію, яка демонструє, що гендер «конструюється», і водночас знайомить зі складністю цього процесу.

«Дуже приємно бути сьогодні на відкритті. Арт-інсталяція представляє дуже важливу тему: забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок. Знаковим є те, що відкриття відбувається на базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, тому що саме молоді хлопці та дівчата вже в студентські роки повинні бути позбавлені гендерних стереотипів. Саме в цих стінах має формуватися нульова толерантність до різного прояву насильства», – зазначила Катерина Безгинська.

Вона також розповіла, що Луганщина впроваджує гендерний підхід при розробці і затвердженні низки стратегічних документів: Стратегія розвитку Луганської області, Програма соціально-економічного розвитку. Такі програми приймаються і на рівні області, і на місцевому рівні.

Заступниця голови ОДА подякувала Структурі ООН Жінки за співпрацю, бо завдяки цьому вдалося прийняти Стратегію розвитку Луганської області на період до 2027 року, яка містить гендерний компонент. Цю Стратегію визнано однією з найкращих гендерно орієнтованих стратегій України.  

Катерина Безгинська побажала, щоб на Луганщині ніколи не було проявів насильства.

У заході також взяли участь керівництво Сєвєродонецької міської ВЦА, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, ГУНП України в Луганській області, Управління патрульної поліції України в Луганській області, студентська молодь, представники громадських та міжнародних організацій. Представники яких розповіли про дієві заходи щодо руйнування гендерних стереотипів та подолання гендерно-зумовленого насильства щодо жінок та дівчат в приватних та публічних просторах громад, посилення участі жінок у прийнятті рішень на всіх рівнях влади, про особливі підходи у формуванні гендерно чутливої регіональної та місцевих політик та роль жінок у відродженні наукового потенціалу Луганської області.

Зазначимо, відкриття арт-інсталяції відбулося за підтримки Програми ООН з відновлення і розбудови миру в рамках мистецького марафону HeForSheArtsWeek 2021.

Інсталяція дозволяє конструювати гендер та водночас знайомитися з різницею між статтю та поняттям гендер. Основні кольори – рожевий, чорний та білий.

Виставка перебуватиме з 10 по 24 березня за адресою: м. Сєвєродонецьк, проспект Центральний 59-а, хол 3 поверху.