Прес-центр24 серпня 2016, 12:08

Глава держави: Незалежність України – результат боротьби багатьох поколінь українців за державну самостійність і власний колір на політичній карті світу

Президент Петро Порошенко зазначив, що незалежність вже дала нам демократію і свободу, почуття громадянської гідності і національної єдності, навчила захищатися і відкрила європейську перспективу.

 

«Cформувалися середній клас і громадянське суспільство. Нарешті виросло перше пострадянське покоління, з новим європейським світоглядом. Епіцентром фундаментальних змін неодноразово ставав цей Майдан – Майдан нашої Незалежності», - сказав Петро Порошенко під час виступу на Параді Незалежності з нагоди 25-ї річниці Незалежності України.

 

Президент підкреслив, що тепер стратегічно і тактично маємо зосередитися на досягненнях у матеріальній сфері, у рівні життя людей.

 

Президент нагадав слова Акту проголошення Незалежності України, ухваленого 25 років тому: «Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення та із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня, Верховна  Рада урочисто проголошує незалежність України та створення  самостійної української держави – України».

«Хоча ми святкуємо лише 25-річчя Незалежності, насправді нам незрівнянно більше. Наступного року ми будемо відзначати сторіччя Центральної Ради та початку української національної революції  XX століття. А потім ще через два роки – тисячу років вокняжіння  Ярослава Мудрого. Такою і є глибина тієї «традиції державотворення», про яку згадано в Акті», - зазначив Глава держави.

 

Петро Порошенко наголосив, що проголошення незалежності стало закономірним результатом нашого історичного розвитку, спільною перемогою багатьох поколінь українців, які боролися й гинули за наші національну ідентичність, державну самостійність і власний колір на політичній карті світу.

 

«І в університетських аудиторіях, і на домашніх кухнях, і в соціальних мережах все ще сперечаються, отримали ми незалежність чи завоювали? Для мене відповідь абсолютно очевидна: звичайно ж, вибороли. Вибороли інтелектом, вибороли потом, вибороли кров’ю», - підкреслив Президент

 

За словами Глави держави, чверть століття тому українці обрали собі самостійне майбутнє. «Це ми влаштували те, що Путін згодом назвав «найбільшою геополітичною катастрофою», - сказав він.

 

Водночас, Президент зауважив, що тоді ми не наважилися безкомпромісно порвати з минулим – заплуталися в стрілках багатовекторності, намагалися всидіти на двох стільцях. Постійне озирання на Москву та віра в міфічне братерство, патерналізм та соціалістичні стереотипи міцно сиділи в свідомості суспільства, гирями висли на ногах і заважали рухатися вперед. Політична еліта довгий час перебувала в полоні популістських електоральних пристрастей та меркантильно-егоїстичних інтересів, а горизонт її планування простягався не далі найближчої виборчої кампанії.

 

Цей колективний гріх, гріх еліти, накопичений за два десятиліття, випало спокутувати перед народом нам, тим, хто при владі саме тепер, додав Президент.

«Та врешті-решт ми як нація вийшли на магістральний шлях демократії, свободи, європейської та євроатлантичної інтеграції, і, я впевнений, що це відбулося безповоротно. Маючи за плечима власний двадцятип’ятирічний досвід, із юності вступаємо в куди відповідальніший час зрілості», - сказав Петро Порошенко.

 

За словами Президента, Угода про асоціацію з Євросоюзом вже працює і вже поступово компенсує ті колосальні втрати, які завдала війна та економічна агресія Росії. «Москва намагається душити нас як закриттям свого ринку, так і блокуванням транзиту в інші країни. На фоні безпрецедентних зовнішніх шоків вдалося забезпечити макроекономічну стабілізацію і відновлення економічного зростання», - наголосив він.

 

http://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-nezalezhnist-ukrayini-re...