Прес-центр13 березня 2018, 15:03

ГО «Асоціація бджолярів «Медова артіль» звернулася зі своїми проблемами до Юрія Гарбуза

Нещодавно на «гарячу лінію» облдержадміністрації звернулися бджолярі регіону з проханням до голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза налагодити взаємодію між власниками фермерських господарств і власниками пасік.

Один з членів новоствореної ГО «Асоціація бджолярів «Медова артіль» у Новопсковському районі поскаржився на роботу агропромислового підприємства, яке не повідомляє бджолярам району про використання отрути проти шкідників та добрив.

Річ у тім, що під час запилення бджоли літають у радіусі трьох кілометрів і потрапляють під вплив отруйних речовин. Внаслідок цього цілі колонії бджіл були уражені пестицидами.

Голова новоствореної ГО «Асоціація бджолярів «Медова артіль» Антон Міхєєв зазначив, що організацію було створено аби консолідувати зусилля власників малих та великих пасік у виготовленні продуктів бджільництва.

Він повідомив, що скарги від бджолярів про недобросовісне використання хімічних речовин фермерами систематично надходять навесні та восени.

Виходом з цієї ситуації є впровадження новітніх технологій. Антон Міхєєв розказав, що нещодавно групою молодих українських розробників було створено мобільний додаток, який покликаний налагодити взаємодію агропромисловців та бджолярів. Суть додатка полягає у тому, що перед плановим розпиленням пестицидів сільгосппідприємства розсилають повідомлення з оголошенням усім власникам пасік у зазначеному радіусі.

«Агропідприємства і бджолярі області мають прийти до консенсусу. Важливо, що в області завдяки профільним асоціаціям є організаційна форма для представлення інтересів і консолідації зусиль, – прокоментував ситуацію Юрій Гарбуз, – Триматиму на особистому контролі ситуацію довкола цього питання, адже мед Луганщини – це унікальний своїми цілющими властивостями продукт, який неодмінно буде експортуватися до багатьох країн світу».