Прес-центр8 лютого 2019, 08:02

Голова правління Пенсійного фонду України ознайомився з діяльністю органів ПФУ на Луганщині

У засідання колегії головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області за підсумками роботи в 2018 році взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик та Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус.

Під час обговорення ситуації з пенсійним забезпеченням заступник голови облдержадміністрації підняла важливі питання.

Серед них заборгованість пенсій внутрішньо переміщеним особам, які вже пройшли повторну верифікацію і перебувають на підконтрольній українській владі території. «Фактично це єдиний дохід пенсіонерів і є їх власністю. З цього питання також спрямовано лист до Кабінету Міністрів України та Міністерства соціальної політики України», – зауважила Ольга Лішик.

Щодо легалізації заробітної плати обласною держадміністрацією спільно з територіальними підрозділами Держпраці, Фіскальною службою, Пенсійним фондом вживаються заходи щодо боротьби з тіньовою заробітною платою. Але мораторій на перевірки, який діє відповідно до ЗУ «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», унеможливлює проведення такого контролю.

«У Верховній Раді України підготовлено законопроект щодо відміни мораторію, тож, сподіваємось на його прийняття», – наголосила заступник голови облдержадміністрації.

Ще одне важливе питання – виплата заборгованості заробітної плати працівникам державних підприємств. У більшості – це вугільнодобувні підприємства. Це основні боржники по сплаті ЄСВ в Пенсійний фонд. Також простой Сєвєродонецького «Азоту» і заборгованість є негативним показником в сплаті ЄСВ, а це впливає на страховий стаж і пенсійне забезпечення працівників.

Звітуючи про результати роботи, очільник Фонду області Ольга Шарунова зазначила, що за 2018 рік в повному обсязі профінансовані пенсійні виплати для 320,4 тис. цивільних пенсіонерів та 9,1 тис. пенсіонерів силових структур. Загалом сума видатків за рік на виплату пенсій збільшилась на 30,2 % і склала 12,8 млрд гривень.

Важливо, що в 2018 році склалася позитивна динаміка надходжень від сплати ЄСВ, які в порівнянні з попереднім роком збільшилися на 492,4 млн гривень та склали 2,3 млрд гривень.

Зокрема, завдяки співпраці з соціальними партнерами, органами виконавчої влади, з питань легалізації праці, правоохоронними органами, а також широкій роз’яснювальній роботі фахівців Фонду протягом 2018 року легалізовано 3137 робочих місць, в бюджет додатково надійшло ЄСВ у сумі 2,8 млн гривень.

В області продовжується систематична робота з наближення пенсійних послуг до громадян. Наразі на Луганщині функціонують 44 віддалених пункти обслуговування громадян в центрах надання адміністративних послуг, райдержадміністраціях, об’єднаних територіальних громадах з чисельністю пенсіонерів в зоні обслуговування 178,8 тис. осіб.

Минулоріч пенсійниками приділялась увага і популяризації електронних сервісів Пенсійного фонду України, які надають змогу отримувати громадянам пенсійні послуги дистанційно. За рік кількість користувачів веб-порталу збільшилась вдвічі і склала на кінець року 59,3 тис. осіб.

Підсумовуючи засідання колегії, голова правління Фонду Євгеній Капінус зазначив, що у зв’язку з прийнятим Урядом рішенням про спрямування через Пенсійний фонд субсидій, виплату яких необхідно забезпечити, слід організувати потужну роз’яснювальну роботу для населення щодо монетизації субсидій, щоб громадяни розуміли що це за кошти та яке їх цільове призначення.