Прес-центр6 вересня 2018, 17:09

Голови ОТГ висловили пропозиції щодо прискорення реформи децентралізації

Дискусійний форум «Соціальна єдність щодо плюралізму реформи децентралізації: актуальні питання, що турбують громадськість» у рамках Програми ПРООН відновлення і розбудови миру, завершив свою роботу. Підбиваючи підсумки, представники територіальних громад Донецької та Луганської областей, експерти з питань децентралізації визначили низку проблемних питань, що потребують додаткової уваги з боку як міжнародних партнерів, так і органів влади різного рівня.

Зокрема, зволікання з прийняттям важливих для впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади законопроектів, відсутність зв’язку між Стратегіями розвитку, цільовими програмами та бюджетами громад й низький рівень використання інструментів економічного розвитку територій.

Серед чинників, які негативно впливають на розвиток органах місцевого самоврядування, відсутність якісного Інтернет покриття у громадах, що унеможливлює надання якісних адміністративних та соціальних послуг населенню, а також брак кваліфікованих фахівців, які б могли виступати «агентами змін» на різних рівнях.

Як відзначила радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності Ганна Борова, пропозиції від учасників заходу, висловлені під час дискусійних панелей, знайдуть відображення у напрямах роботи Програми. Так, учасники запропонували розглянути можливість створення віддалених робочих місць та центрів надання соціальних послуг, інструментів розрахунків паритетного соціального та економічного ефекту від використання новітніх підходів при впровадженні реформ, запровадити механізми міжмуніципального співробітництва як інструменту підвищення ефективності громад, організувати навчання нових лідерів тощо.

Спільно з міжнародними партнерами та органами влади різного рівня будуть напрацьовані пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства стосовно сплати податку з доходів фізичних осіб не за місцем реєстрації суб’єкту, а за місцем ведення фактичної діяльності, повноважень представників органів місцевого самоврядування вчиняти нотаріальні дії, а також питань надання внутрішньо переміщеним особам права приймати участь у виборах.