Прес-центр11 листопада 2022, 11:11

Готуємось до деокупації: Луганщина хлібом забезпечена

Питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану обговорили на онлайн-нараді під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького.

Фахівці з питань агропромислового розвитку розглянули практичні аспекти реалізації постанови Кабінету Міністрів України № 328 від 20.03.2022 року, якою визначено ланцюжок «Зберігання-переробка-виробництво хліба» для безперебійного забезпечення хлібом населення, яке мешкає на деокупованих територіях.

Це, зокрема: оплата послуг зберігання зерна та/або переробки його на борошно і крупи за рахунок коштів державного бюджету; дотримання встановлених обсягів виробництва кожного окремого найменування товару на особу та забезпечення взаємозамінності, визначених у постанові товарів, що відсутні на момент видачі. Таку заміну можна здійснювати за рахунок інших наявних товарів, визначених відповідними переліками, але одночасно – не більше чотирьох найменувань товару.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Сергій Хлякін, який узяв участь у заході, повідомив, що в рамках реалізації проєкту «Соціальний хліб» резервування пшениці для внутрішніх потреб Луганщини, за попередніми домовленостями, буде здійснюватися на елеваторах Донецької області.

Разом з тим, було запропоновано організувати переробку такого зерна на борошно для подальшої випічки хліба на деокупованих територіях.
Зазначені пропозиції будуть подані на розгляд до Міністерства економіки України, адже потребують врегулювання на законодавчому рівні.