Прес-центр19 лютого 2021, 11:02

Грантова допомога для малого бізнесу: як отримати кошти на розвиток

Грантові програми можна знайти на сайтах різних організацій, які підтримують бізнес по всьому світу, зокрема, в Україні.

Як приклад, це «Громадський простір», «Ресурсний центр «Гурт», USAID, Торгово-промислова палата України, ЄБРР, «Творчий центр ТЦК», «Данська рада у справах біженців», «Національна платформа малого та середнього бізнесу», «Портал для підприємців».

Першим кроком для отримання гранту є створення бізнес-плану. У ньому варто деталізувати фінансові, управлінські, виробничі й маркетингові питання на період від 5 до 10 років. Також варто перевірити, чи враховує план усі необхідні першочергові витрати та вкладення.

Крім того, треба уважно обрати організацію, підтримку якої хочете отримати. Важливо, щоб тематика грантової програми збігалася з вашим бізнесом, а останній відповідав критеріям самої програми. Так, наприклад, у деяких організацій є вимоги до максимальної кількості людей у штаті та максимального виторгу компанії за рік.

Тож варто ретельно вивчити інформацію на сайті організації та умови програми. Подавати заявки можна на декілька програм одночасно.

Також варто сформувати пакет документів для заявок. Зазвичай основні документи для всіх грантодавців є однаковими.

Тому варто підготувати: заяву, бізнес-план; рекомендаційні листи, унікальну пропозицію, проєкт бюджету, фінансову звітність.

Крім того, можливо корисним буде отримання професійних консультацій з фінансових питань щодо бізнес-плану.

Грантовий проєкт має розв'язувати не тільки актуальні питання вашої компанії. Він також має бути актуальним для регіону, у якому ви працюєте, а також для країни загалом. Однак є багато нюансів, які можуть завадити отримати кошти. Тому варто звернути увагу не тільки на фінансову звітність і бізнес-план, а й, наприклад, на гендерну та вікову рівність команди.

Ймовірність отримання гранту зростає, якщо знайти програму, що займається питанням, яке потрібно розв'язати саме вашому бізнесу.

Звісно, бізнес-проєкт може стосуватися декількох питань, однак варто виділити основне й на його основі шукати фінансування.

Грантодавці дуже уважно вивчають фінансові показники проєктів, які хочуть отримати фінансування. Тому до цих питань варто поставитися з усією відповідальністю. Те саме стосується й бізнес-плану. Усі розрахунки мають бути обґрунтованими та обдуманими.

Питанню ризиків у Європі приділяється багато уваги. Тому необхідно не тільки їх прописати, а й зазначити, як ви збираєтеся їх мінімізувати.

Якщо ви отримали грант, але не завершили проєкт так, як планували й показали в заявці, вас можуть змусити повернути гроші. Бо більше, доведеться звітувати за кожну витрачену копійку. Необхідно аналізувати та звітувати за кожен свій крок, а кожен запланований етап реалізовувати.