Прес-центр28 cічня 2022, 08:01

Громади, де проживають понад 10 тисяч людей і відсутній ЦНАП, отримають субвенцію на його створення у першу чергу

У режимі відеоконференцзв’язку відбулася робоча зустріч під головуванням заступника Міністра цифрової трансформації України Людмили Рабчинської з представниками облдержадміністрацій.

Участь у заході взяли перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Олексій Смирнов, в. о. директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Людмила Ахтирська, представники інших структурних підрозділів облдержадміністрації.

Вони розглянули питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг; використання Національної веб-платформи центрів надання адміністративних послуг (Платформи Центрів Дія); результати першої всеукраїнської оцінки якості послуг у ЦНАПах; трансформації ЦНАПів та стану передачі майна з державної власності у власність громад; організації моніторингу якості надання адміністративних послуг; виконання заходів з популяризації Гіду з державних послуг; облаштування центрів надання адміністративних послуг позначенням «Центр Дії»; надання комплексної послуги «єМалятко».

Слід зазначити, що Департамент економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності, структурні підрозділи облдержадміністрації, військово-цивільні адміністрації, міські, селищні та сільські ради беруть активну участь в реалізації заходів, направлених на розвиток мережі ЦНАПів, покращання якості надання адміністративних послуг та їх доступність до населення громад.

Сьогодні в області діють 23 ЦНАПи, один територіальний підрозділ ЦНАП у Кремінній, 99 віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАПів та дев’ять мобільних ЦНАПів.

З позначенням «Центр. Дія» відкрито та діє ЦНАП Станично-Луганської селищної ВЦА.

Цього року на розвиток мережі ЦНАПів виділено 231 млн гривень субвенції. Громади, де проживають понад 10 тисяч людей і відсутній ЦНАП, отримають субвенцію у першу чергу.

За кошти субвенції громади зможуть побудувати або відремонтувати приміщення для ЦНАПу, закупити нові меблі та обладнання, що забезпечить комфортні та доступні адмінпослуги кожному українцю.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 249 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг» у минулому році успішно реалізовано відповідний проєкт у Новоайдарській територіальній громаді. Подовжено на 2022 рік реалізацію проєктів у Щастинській та Чмирівській територіальній громадах. Загальна вартість цих проєктів – понад 6,0 млн гривень. 

У результаті реформи децентралізації всі 12 ЦНАПів при колишніх райдержадміністраціях області були ліквідовані або трансформовані у ЦНАПи органів місцевого самоврядування. В усіх населених пунктах – адміністративних центрах «старих районів» утворено та діють 12 ЦНАПів ОМС.

Наразі доопрацьовуються пропозиції щодо передачі об’єктів майна ЦНАПів з державної власності у комунальну власність відповідних територіальних громад. Найближчим часом оформлені та погоджені згідно з вимогами законодавства пропозиції будуть направлені до Мінекономіки у встановленому порядку.

До моніторингу якості адмінпослуг підключено 10 ЦНАПів: Лисичанської, Сєвєродонецької, Гірської, Щастинської міських військово-цивільних адміністрацій, Рубіжанської, Кремінської, Сватівської міських, Білокуракинської, Красноріченської селищних, Чмирівської сільської рад та шість віддалених робочих місць ЦНАПу Сєвєродонецької міської ВЦА.

Іншими ЦНАПами вживаються заходи для підключення до системи моніторингу.

93,2 % відвідувачів ЦНАПів задоволені сервісом, а 78,9 % – готові рекомендувати ЦНАП як основне місце для отримання держпослуг. Про це свідчать результати першої всеукраїнської оцінки якості адмінпослуг упродовж листопада-грудня 2021 року.

Важливо, що керівники та працівники ЦНАПів Луганської і Дніпропетровської областей протягом двох місяців були лідерами, які на 100 % зареєстровані на Платформі Центрів Дія для проходження навчання у сфері надання адміністративних послуг.

У рамках популяризації Гіду з державних послуг на сайті облдержадміністрації розміщено банер та посилання на головну сторінку цього онлайн-сервісу, на сайтах місцевих органів виконавчої влади – тематичні добірки державних послуг.