Прес-центр3 жовтня 2016, 12:10

Громадська безпека і відбудова миру серед цілей «Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року»

29 жовтня  голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів засідання колегії облдержадміністрації.  

Основним питанням, розглянутим під час засідання, був проект Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року, який  презентував Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Андрій Скубак.

За словами доповідача, необхідність оновлення і актуалізації Стратегії зумовлена тим, що попередній її варіант, затверджений в період активних бойових дій на території області, не відповідав нагальним соціально-економічним реаліям Луганщини.

Відповідно до розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації актуалізація здійснена за наступними напрямками: «Економіка і екологія», «Інфраструктура і система життєзабезпечення», «Децентралізація та демократичне врядування», «Соціальна сфера і культура» та «Громадська безпека і відбудова миру».

В оновленій Стратегії враховано наслідки проведення АТО на території області та пов’язані з ними структурні зміни в економіці регіону, а також необхідні  перетворення в контексті впровадження національних реформ.

Андрій Скубак акцентував, що розробці Стратегії передувало масштабне обговорення цілей розвитку регіону під час виїзних засідань Комітету з актуалізації Стратегії у містах та районах області.

За результатами обговорень стратегічними цілями розвитку Луганської області визначено: відновлення критичної інфраструктури та послуг, підвищення спроможності місцевої влади в умовах децентралізації та інформатизації, економічне відновлення та сталий розвиток, підвищення безпеки життя та побудова миру.

Фінансове забезпечення Стратегії здійснюватиметься за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, коштів галузевих (міжгалузевих) державних цільових програм та бюджетних програм центральних органів виконавчої влади, що спрямовуються на розвиток відповідної сфери у регіонах, субвенцій, інших трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів місцевих бюджетів, коштів міжнародної технічної допомоги, міжнародних фінансових організацій, коштів інвесторів, як зовнішніх так і внутрішніх.

В цьому контексті, учасники колегії обговорили перші досягнення у напрямку відновлення та реабілітації реального сектору економіки в регіоні. Зокрема, в рамках ініціативи ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»  на реалізацію 21 проекту з  енергоефективності з місцевих бюджетів та інших джерел у поточному році спрямовано близько 7 млн грн., ще  1,6 млн грн використано на заходи з підвищення якості житлово-комунальних послуг, забезпечення житлом мешканців області у Біловодському, Новоайдарському та Троїцькому районах області.

За принципом співфінансування здійснюються п’ять інфраструктурних проектів вартістю більше 68 млн грн., в рамках міжнародних проектів Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та ПРООН «Економічне та соціальне відновлення Донбасу».

У сфері охорони здоров’я впроваджуються 18 проектів вартістю близько 4 млн грн.

Підсумовуючи результати обговорення, голова облдержадміністрації Ю.Гарбуз зазначив,  що Стратегія регіонального розвитку є саме тим документом, який дозволить чіткіше вибудувати систему взаємовідносин між різними рівнями влади, скоординувати зусилля всіх зацікавлених сторін для отримання системних змін у всіх сферах суспільного життя.

Члени колегії - заступники голови облдержадміністрації Володимир Гуц, Юрій Клименко, Роман Косинський, Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів ОДА, районних держаних адміністрацій, районних військово-цивільних адміністрацій та міських рад, територіальних органів центральних органів виконавчої влади одностайно схвалили оновлену Стратегію розвитку Луганської області до 2020 року.