Прес-центр6 листопада 2017, 17:11

Громадська безпека та соціальна згуртованість є взаємодоповнюючими компонентами, – Юрій Гарбуз на відкритті регіонального безпекового форуму

Сьогодні, 6 листопада, у Сєвєродонецьку розпочався дводенний Луганський регіональний форум партнерів Програми розвитку ООН у сфері громадської безпеки, соціальної єдності та примирення «Луганщина: шлях до миру та справедливості».

Відкрив форум голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. У заході також взяли участь менеджер програми RPP Віктор Мунтяну, радник ПРООН з питань громадської безпеки та соціальної єдності Рустам Пулатов.

На початку форуму очільник області зазначив: «Громадська безпека та соціальна згуртованість є взаємодоповнюючими компонентами. Дуже важливо, що ці питання обговорюються на рівні заходів, таких як сьогоднішній форум». Крім того, Юрій Гарбуз звернув увагу на виклики, що стоять перед правоохоронними органами Луганщини, наголосив на кадрових потребах у прифронтових районах, необережному поводженні з вибуховими речовинами, внаслідок чого страждають мирні люди.

За його словами, в області діє Регіональна цільова програма розвитку правоохоронної сфери та цивільного захисту населення Луганської області, у рамках якої правоохоронцям та рятувальникам з обласного бюджету виділено 64 млн грн.

У свою чергу, Віктор Мунтяну зазначив, що на його думку, безпека – це важлива умова для побудови майбутнього: «У 2014-2015 роках ми діяли відповідно до викликів часу, допомагали вимушеним переселенцям і допомагали відновити об’єкти критичної інфраструктури. Але час не стоїть на місці – і Луганщина потребує зведення сталої безпекової політики».

Захід передбачає напрацювання та визначення стратегічних напрямів громадської безпеки, доступу до правосуддя, соціальної єдності та примирення у процесі багатостороннього діалогу за ініціативи ПРООН.

Також розглядалося привернення уваги владних структур, правоохоронних органів, громадськості та міжнародних організацій до співпраці, а також пошуку нових шляхів створення безпечного і сприятливого громадянського середовища для сталого розвитку громад Луганської області.

До участі у форумі були запрошені представники ініціативних груп та організацій громадського суспільства, представники влади правоохоронних структур, ЗМІ, активна молодь та міжнародні організації.

На сьогоднішньому заході у різних секціях розглядався напрям взаємодії у форматі «поліція – громада» та зміцнення його потенціалу та якісного доступу до послуг правосуддя.

Також працював майданчик, присвячений безпечному середовищу, зокрема, різноманітним питанням, що стосуються захисту від насильства в умовах бойових дій, а також співробітництва громади з органами влади у сфері протидії надзвичайним ситуаціям.

Під час форуму у кожній з секцій організаторами було ініційовано презентацію практик співпраці з ПРООН.

Так, на майданчику, присвяченому співробітництву з правоохоронними органами, розглянуто організацію роботи дільничних офіцерів поліції у сфері позитивного досвіду у роботі з населенням, доступу до правосуддя – обговорено стан інформування населення щодо можливості отримання правової допомоги, безпечного середовища – запропоновано практику підходів до побудови безпечного оточення.