Прес-центр20 вересня 2018, 18:09

Громадська рада ініціює зміни до законодавства

Громадська рада при облдержадміністрації та керівництво облдержадміністрації спільно обговорили вирішення проблеми відшкодування збитків жителів Сватівського району, житло яких було пошкоджене внаслідок пожежі на складах Міноборони України 29 жовтня 2015 року.

«Щоб надати фінансову допомогу постраждалим унаслідок вибухів на складах, необхідно документально підтвердити отримані громадянами збитки.  Ми готові виділити кошти з обласного бюджету на проведення відповідних експертиз», - повідомив заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Громадськість заслухала сватівчанина Олега Рибалкіна, який вже більше двох тижнів одноосібно пікетує Луганську облдержадміністрацію з вимогою сплатити йому 400 тис. гривень, середню вартість нового будівництва у регіоні, за зруйнований будинок, а також керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, які входили до комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру у Сватівському районі.

Зокрема, начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Мирошниченко поінформував присутніх, що на локалізацію наслідків трагедії з резервного фонду державного бюджету було виділено близько 52 млн гривень, але через стислість термінів використано лише 28 млн гривень, Сватівській міській раді оперативно з обласного бюджету було виділено два млн. гривень, адже кошти не були реалізовані місцевою владою. 

Надзвичайну ситуацію було ліквідовано, але й до теперішнього часу не вирішеними залишаються питання: відновлення чотирьох приватних будинків, в тому числі й О.Рибалкіна, відшкодування коштів 230 громадянам, які самотужки відремонтували своє житло, та реконструкції ще 30 соціальних об’єктів. Проблема – у відсутності правового механізму компенсації збитків громадянам за житло, зруйноване внаслідок надзвичайних ситуацій та бойових дій.

Тож, вислухавши аргументи обох сторін, члени громадської ради ухвалили рішення звернутись до Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів від Луганщини щодо прийняття закону, який встановить механізм відшкодування збитків за зруйноване (знищене) та пошкоджене приватне житло під час проведення антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, диверсій або надзвичайних ситуацій, а також забезпечити правовий супровід справи О.Рибалкіна, в разі його згоди на вирішення проблеми у судовому порядку.