Прес-центр27 cічня 2020, 11:01

Громадська рада та координаційна рада сприяння розвитку громадянського суспільства при облдержадміністрації - найбільш дієвий механізмом налагодження діалогу з громадськістю

Також до порядку денного апаратної наради було включено питання щодо підсумків роботи Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації за 2019 рік. Про це розповів в. о. директора цього структурного підрозділу Андрій Зайцев. 

Він зазначив, що діяльність Департаменту реалізовувалася за двома напрямами: зміцнення та консолідація громадянського суспільства й розвиток інформаційної сфери та інформаційна інтеграція тимчасово окупованих територій області.

Для втілення цих цілей виконувалися дві регіональні цільові програми: Регіональна цільова програма розвитку громадянського суспільства Луганської області у 2017-2020 роках та Регіональна цільова програма розвитку інформаційної сфери Луганської області у 2019 році.

Так, стосовно реалізації першої програми Андрій Зайцев сказав, що на кінець  минулого року зареєстровано 203 обласні організації політичних партій та понад 2 000 громадських організацій.

У грудні проведено конкурс з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених громадськими, благодійними організаціями та творчими спілками, та надання за його результатами фінансової підтримки за рахунок коштів обласного бюджету. Переможцем конкурсу проектів визнано ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів Луганської області».

Разом з тим, систематично проводяться заходи із налагодження діалогу між владою та організаціями громадянського суспільства різної спрямованості. До співпраці залучаються міжнародні партнери: Програма розвитку ООН і ОБСЄ.

У минулому році організовано та проведено «День відкритих дверей в облдержадміністрації» для студентів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля та «День громадянського суспільства Луганської області» за участю керівництва облдержадміністрації.

Під час підготовки проєкту обласного бюджету та інших важливих для соціально-економічного розвитку області документів на постійній основі запроваджено публічні консультації в електронному вигляді та форматі «круглого столу».

Найбільш дієвим механізмом стосовно налагодження діалогу з громадськістю є громадська рада при облдержадміністрації та координаційна рада сприяння розвитку громадянського суспільства при облдержадміністрації.

У 2019 році проведено чотири засідання громадської ради з найактуальніших питань розвитку області.

Андрій Зайцев зауважив, Департаментом масових комунікацій підготовлено чергове видання «Довідник громадського активіста Луганщини» з переліком активних громадських організацій, які діють у містах і районах області. Його електронна версія розміщена на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у розділі «Громадськість Луганщини». Цей довідник дасть змогу знайти контакти організацій-партнерів.

Підсумовуючи, спікер підкреслив, що Регіональна цільова програма розвитку громадянського суспільства Луганської області виконана у 2019 році на 105,2 %.