Прес-центр8 лютого 2018, 16:02

Громадські організації Луганщини обговорили потреби пацієнтів

З метою створення найбільш комфортних умов для пацієнтів свої зусилля повинні поєднувати і лікарі, і влада, і пацієнтські організації, і представники духовенства. Про це йшлося сьогодні, 8 лютого 2018 року, на брифінгу у Луганській обласній державній адміністрації, присвяченому Дню пацієнта.

«Ми багато втратили: третій рівень медицини, хоспісну, наркологічну службу і так далі. І все це відновлюється, але дуже важко, і нам доводиться працювати в екстремальному режимі, - сказав голова Українського лікарського товариства Луганщини Степан Шведюк. - Робота з пацієнтами  дуже копітка і потребує великих зусиль, співпраці з пацієнтськими організаціями та з іншими громадськими організаціями, аби доносити всі проблеми пацієнтів до наших можновладців та приймати дієві рішення в сфері охорони здоров’я».

За його словами, сфера охорони здоров’я області страждає від низки проблем, серед яких недостатнє медичне оснащення, відтік кваліфікованих медичних кадрів та низький рівень життя мешканців області. Свідченням цього є сумна статистика, за якою середній термін життя у нас складає 68 років і на 10-12 років нижчий, ніж у країнах ЄС, коефіцієнт дитячої смертності, навпаки, вищий у 2,5 рази, а від туберкульозу – аж у 20 разів.

Як зазначив заступник голови Громадського інституту розвитку регіональних ініціатив Микола Шуліко, останніми роками основною проблемою медицини є хронічні захворювання, на які страждає переважна більшість пацієнтів.

«У лікуванні хронічних захворювань, на допомогу хронічним хворим, велику роль відіграє діалог лікаря з пацієнтом, у чому допомагають пацієнтські організації, - додав Микола Швидько. - У світі існує велика кількість пацієнтських організацій по 70 захворюванням. На жаль, у нашій області їх дуже мало. Більше того, з 2014 року припинили свою роботу або не змогли її відновити на контрольованій території, чотири організації, які робили дуже важливу справу для хворих».

Недостатнє фінансування напрямку охорони здоров’я на місцях – іще одна проблема медицини області. «Міські та районні бюджети майже не фінансують програми, спрямовані на охорону здоров’я. Наприклад, на програму протидії ВІЛ та СНІДУ було виділено лише 30% від запланованої суми», - додав спікер.

Попри недоліки реформ, нестачу коштів та повільну відбудову медицини Луганщини, громадські та релігійні організації готові співпрацювати із обласною та місцевою владою для покращення умов лікування пацієнтів. Про це на брифінгу заявили капелан військового мобільного шпиталю №59 Отець Кирил, директор благодійного фонду «Діти райдуги» Наталя Абрамова, керівник проектів Луганського обласного відділення Всеукраїнської мережі  людей, що живуть з ВІЛ, Юлія Арвачова та регіональний представник Всеукраїнського об’єднання людей, що живуть з наркоманією, Олександр Квітковський.

Нагадаємо, 11 лютого в міжнародному календарі позначений як Усесвітній день пацієнта.  Цей захід був задуманий як певний соціальний крок, спрямований на підтримку людей, що почали відноситись до категорії хворих.  У даний час в багатьох країнах світу цього дня проходять різні акції і заходи, присвячені темі профілактики хвороб, їх лікування і, звичайно ж, темі здоров'я і здорового способу життя. Вперше Усесвітній день хворого був відзначений 11 лютого 1993 року.

Довідково:

За 2016 – 2017 роки у Луганській області відновлено роботу 16 стаціонарних відділень обласних лікувальних закладів, двох діагностичних кабінетів, однієї обласної лабораторії та однієї операційної у обласних лікувальних закладах. На проведення капітальних ремонтів та реконструкцій районних, міських та обласних лікувальних закладів освоєно 271,1 млн гривень. На придбання медичного обладнання для районних, міських та обласних лікувальних закладів освоєно 386,6 млн гривень. На придбання спеціалізованого медичного автотранспорту для районних, міських та обласних лікувальних закладів освоєно 38,32 млн гривень (147 автомобіля).