Прес-центр16 cічня 2017, 18:01

Громадськість Луганщини звернулась до ОБСЄ

16 січня під час засідання Громадської ради при Луганській обласній державній адміністрації активісти виступили з ініціативою звернутись до головуючого в ОБСЄ, Міністра закордонних справ та інтеграції Австрії Себастьяна Курца щодо розгляду на рівні Організації з безпеки і співробітництва в Європі відкриття КПВВ «Золоте» у Луганській області та створення безпечних умов перетину на КПВВ на сході України.

«Інформуємо, що станом на цей час на території Луганської області функціонує єдиний пішохідний дорожній коридор «Луганськ – Станиця Луганська – Новоайдар». Передбачалось, що ним щодня будуть користуватися близько 1 - 1,5 тис. громадян, але на сьогодні – це понад 7 тис. осіб. Внаслідок цього багатьом місцевим жителям доводиться перетинати лінію розмежування у Донецькій області, зокрема через КПВВ «Майорське», – йдеться у зверненні.

Члени Громадської ради наголосили на постійній небезпеці людей потрапити під вогонь ворогуючих сторін. Адже, у 2016 році КПВВ «Станиця Луганська» зазнав 36 обстрілів з боку незаконних збройних формувань, внаслідок яких 132 особам була надана невідкладна медична допомога, проте життя дев’ятьох з них врятувати не вдалось.

Члени Громадської ради акцентували на зусиллях української влади  щодо облаштування КПВВ «Золоте», яке було завершене ще 31 березня 2016 року:

«Ми знаємо, що відкриття КПВВ «Золоте» є ключовим питанням, що обговорюється  на засіданнях Тристоронньої контактної групи у Мінську, проте  не зважаючи на наполягання української сторони представники окремих районів Луганської області безпідставно блокують відкриття контрольного пункту та уникають будь яких пояснень на цю тему. З урахуванням наведених фактів, просимо Вас підняти на рівні Організації з безпеки і співробітництва в Європі питання гарантування безпечного перетину КПВВ на сході України та використати увесь вплив ОБСЄ для зрушення питання відкриття КПВВ «Золоте» у Луганській області». 

Крім того, представники НГО наголосили, що представники ОРЛО  перешкоджають представництву Міжнародного Комітету Червоного Хреста у проведенні ремонту пішохідного мосту в Станиці Луганській.