Прес-центр5 грудня 2018, 09:12

Групи цивільно-військового співробітництва допомагають населенню прифронтових районів, – брифінг

Про діяльність Групи цивільно-військового співробітництва ОТУ «Північ» на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповів начальник Групи, полковник Юрій Верановський.

Він відзначив, що метою цивільно-військового співробітництва є створення сприятливих умов для виконання військами операції Об’єднаних сил завдань за призначенням, організації та підтримки взаємодії між військовим командуванням та органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, представництвами громадських, неурядових, міжнародних організацій та місцевим населенням.

«Також ми проводимо інформування цивільного населення щодо мінної безпеки, організовуємо роботу груп гуманітарного розмінування, приймаємо заявки, організовуємо взаємодію щодо зачищення місцевості від вибухонебезпечних предметів, у разі необхідності супроводжуємо  ремонтні бригади до місць проведення робіт та їх охорону. І головне – визначаємо пріоритетні напрями гуманітарної допомоги, усіляко сприяємо у відновленні пошкодженої і зруйнованої інфраструктури регіону», – зауважив Юрій Верановський.

Групи цивільно-військового співробітництва працюють над реалізацією заходів щодо недопущення втрат серед цивільного населення, а також підтримують родини загиблих учасників АТО/ООС та тих, хто перебуває у полоні, допомагають у вирішенні нагальних проблем цих сімей.

Стосовно уведення на території Луганщини воєнного стану Юрій Верановський зауважив, що діяльність «циміків» майже не змінилася, так як більшість пунктів відповідного законодавства виконувалися і раніше.

Один раз на два-три дні військовослужбовці групи ЦВС виїжджають до населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, звільнених протягом останнього року. Зокрема, підвозять продукти харчування, вивчають і допомагають вирішувати проблеми жителів Катеринівки. Важче потрапити у Новоалександрівку, дорога до якої час від часу прострілюється бойовиками.

Юрій Верановський зазначив, що «цимікі» мають на меті до Нового року привезти до бібліотеки Катеринівки та інших населених пунктів книги україномовного видання. Відповідні акції зі збору книжок проводяться у різних містах України.