Прес-центр26 лютого 2023, 16:02

#ГвардіяНаступу Перетвори свою #лють на зброю

«Мотивація, бажання захистити Батьківщину, звільнити захоплені території й пришвидшити нашу Перемогу», – командир батальйону «Луганськ-1» про новий підрозділ «Лють»
Батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1» імені Героя України Сергія Губанова – єдиний з поліцейських підрозділів, який із 2014 року й до початку повномасштабного вторгнення рф ніс службу на передовій, патрулюючи населені пункти вздовж лінії розмежування й виконуючи там бойові завдання.

Тому бійці цього батальйону разом із військовими й прикордонниками першими прийняли бій, коли ворожі колони торік у лютому проривалися на Луганщину. Одну з них вдалося зупинити на підступах до Щастя.

Згодом саме цей підрозділ брав участь в обороні Рубіжного, Лисичанська, у визволенні Вербівки, з чого почалася контрнаступальна операція на Харківщині.

Зараз «Луганськ-1» увійшов до складу нової штурмової бригади Нацполіції «Лють».

Командир Олександр Твердохліб розповів про критерії, за якими добирають добровольців.

«Важливу роль відіграє мотивація, бажання захистити Батьківщину, звільнити захоплені території й пришвидшити нашу Перемогу. Щодо віку і досвіду. Пробувати може кожен. У нас є мінометні і артилерійські розрахунки, інженерно-саперні взводи. Наприклад, до нас приходять вибухотехніки, у яких за плечима – і вік, і досвід. Така сама ситуація зі взводом зв’язку, де потрібні спеціалісти саме вузького спрямування. Їм там доведеться працювати з новим обладнанням», – каже він.

Він додає, що «Лють» – це велика потужна бригада, дуже багато спеціальностей. Основне – це бажання і мотивація. Якщо готовий до більш рішучих дій, щоб якнайшвидше визволити рідну землю, то у підрозділі готові спілкуватися з таким кандидатом.

«Людина відразу пише в заяві, що надсилає на електронну адресу, в який підрозділ хоче. Тобто, ти можеш обирати, бажаєш служити в батальйонах «Луганськ-1», «Цунамі» чи в полку «Сафарі». Крім того, чимало важить територіальний принцип. Оскільки після виконання бойових завдань планується, що ми будемо повертатися на злагодження, на додаткову підготовку, люди йдуть більше територіально, розуміючи, що бойове завдання виконав, а коли повернувся, матимеш якийсь час як вихідний. І поки будеш тренуватися й відпочивати, ти будеш ближче до родини», – пояснює Олександр Твердохліб.

Тому й визначили, що територіально буде три підрозділи, які базуватимуться в окремих районах. Люди самі вибирають, кому де ближче.

Бійці, які зараз записуються до штурмової бригади «Лють», проходитимуть підготовку. Будуть не лише штурмові роти. А й артилерійські, мінометні, ПЗРК розрахунки, кулеметники, гранатометники. Всіх очікують відповідні курси зі спеціалістами. Наразі вже деякі співробітники поїхали до центрів підготовки.

«Людей одразу попереджаємо, що одного бажання замало – треба мати бодай середній фізичний стан, щоб пройти цю підготовку. Що ще важливо зазначити: у нас немає контракту. Тобто, людина себе не прив’язує до якогось певного терміну служби. Після Перемоги людина може піти з поліції й далі займатись улюбленою справою. Це важливо цивільним, людям, які, наприклад, мають свій бізнес і хочуть у подальшому його розвивати», – зазначає він.

Олександр Твердохліб наголосив: «Ці бригади – штурмові, тому вже навіть у цьому є натяк на те, що ми збираємось наступати. Ми плануємо відвойовувати рідну землю. Нам чужого не треба, але й своє віддавати не збираємося».