Прес-центр1 травня 2023, 16:05

Хто має право на пільги без урахування доходів

Відповідно до Порядку надання пільг окремим категоріям громадян від 04.06.2015 № 389, серед громадян, які користуються пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, є певна категорія пільговиків, яким пільги надаються без врахування нарахованих доходів.

В першу чергу, це – ветерани війни, які мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». До ветеранів війни відносяться:

• учасники бойових дій, які мають право на 75% знижку при сплаті за житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу;

• особи з інвалідністю внаслідок війни, які користуються 100% знижкою;

• учасники війни, мають 50% знижки;

• члени сімей загиблих або померлих ветеранів війни та члени сімей загиблих, померлих Захисників і Захисниць, їм надається 50% знижки.
Право на пільги підтверджує відповідне посвідчення. Посвідчення осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни та членів сімей загиблих, померлих ветеранів війни, Захисників та Захисниць видають органи соціального захисту населення. Посвідчення учасника бойових дій видається органами Міноборони, МВС, Мінветеранів, Національної поліції, Національної гвардії тощо.

Крім ветеранів війни, 50 % пільгою без врахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї користуються:

• особи 1 та 2 категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дружини, чоловіки померлих громадян 1 чи 2 категорії, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

• ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової поліції, Державної кримінально-виконавчої служби, Державної пожежної охорони, служби цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку і їх вдови, вдівці;

• особи з інвалідністю внаслідок військової служби, батьки загиблих військовослужбовців, вдови, вдівці загиблих військовослужбовців.

Із січня 2023 року пільги на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу нараховують органи Пенсійного фонду України. Причому, виплата пільг здійснюється виключно в грошовій готівковій формі через банківські установи або поштові відділення.

Перелік послуг, на які нараховуються пільги та норми споживання послуг встановлюються відповідними законодавчими актами. Так, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветеранам війни надаються пільги на користування:

• житлом (квартирна плата);

• комунальними послугами (електро-, газо-, водопостачання, водовідведення, централізоване теплопостачання тощо);

• скрапленим балонним газом, при наявності газобалонної установки;

• твердим побутовим паливом, за умови, що в житловому приміщенні відсутнє централізоване опалення та не використовуються природний газ або електрична енергія для індивідуального опалення.

Якщо ви маєте пільгове посвідчення, а пільги ще не нараховуються, необхідно:
- звертатись до уповноваженої особи або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання чи найближчого органу Пенсійного фонду України;
- подати заяву про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які мають право на пільги;
- подати заяву про надання пільг.

При бажанні отримувати пільги через банк, до заяви необхідно додати реквізити рахунку, відкритого в уповноваженому банку.