Прес-центр27 cічня 2023, 12:01

Хто має право на призначення дострокової пенсії за віком у зв'язку з розірванням трудового договору

Право на призначення дострокової пенсії за віком у зв’язку із розірванням трудового договору передбачено частиною 6 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до цієї норми, такою можливістю можуть скористатися особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

Зазначеним особам на день звільнення повинно залишитися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону (60 років).

Їм необхідно зареєструватися у державній службі зайнятості. За відсутності підходящої для них роботи, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 цього Закону (у чоловіків – 35 років, а у жінок – 30 років), отримують можливість дострокового призначення пенсії.

Особа подає заяву про призначення пенсії, до якої додається клопотання про достроковий вихід на пенсію, видане регіональними, міськими, районними, міськрайонними центрами зайнятості Державної служби зайнятості та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.