Прес-центр27 квітня 2020, 10:04

Хто може бути донором і які є протипоказання

Кожен охочий може допомогти популяризувати культуру донорства в Україні й долучитися до порятунку життя. 

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Маса тіла донора має бути не менше 50 кг — інакше забір крові може бути небезпечним для здоров’я донора. Щоб стати донором, кандидат має пройти відповідне медичне обстеження у закладі охорони здоров’я перед здачею крові й не мати протипоказань, визначених МОЗ України.

Абсолютні протипоказання для здачі крові та її компонентів

Незалежно від давності захворювання та результатів лікування донорами крові не можуть бути особи  з такими протипоказаннями:

Інфекційні та паразитарні захворювання: СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта — Якоба, ехінококоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз.

Соматичні захворювання:

злоякісні новоутворення, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба II–III стадії, ішемічна хвороба серця, атеросклероз, аритмія, тромбофлебіт, вади серця);
хвороби органів дихання (бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, емфізема легень, обструктивний бронхіт, пневмосклероз);
хвороби органів травлення (ахілічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки);
захворювання печінки і жовчних шляхів (хронічні захворювання печінки, у тому числі токсичної природи і неясної етіології, калькульозний холецистит, цироз печінки);
захворювання нирок (дифузні й вогнищеві ураження нірок, сечокам’яна хвороба);
захворювання сполучної тканини, променева хвороба, хвороби ендокринної системи, хвороби ЛОР-органів (озена, інші гострі та хронічні тяжкі гнійно-запальні захворювання), очні хвороби (висока міопія ≥5 діоптрій, трахома, повна сліпота, залишкові явища увеїту);
захворювання шкіри (псоріаз, еритродермія, екзема, червоний вовчак, пухирчастий дерматоз, поширені грибкові та гнійничкові ураження);
остеомієліт, оперативні втручання з приводу ампутації чи резекції органа і трансплантації органів та тканин.

Тимчасові протипоказання для здачі крові та її компонентів

За наявності захворювань, не вказаних у переліку, слід повідомити про це лікарю — саме лікар закладу переливання крові або відповідний фахівець вирішує питання про допуск до здачі крові. Взяття крові та (чи) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

Трансфузії компонентів крові (за винятком опікових реконвалесцетів та осіб, які імунізовані до резус-фактора) — 1 рік.
Період вагітності та лактації — 1 рік після пологів і не менше 3 міс після закінчення лактації.
Операції, у тому числі аборти (необхідне надання довідки про характер та дату операції з лікувального закладу або виписку з амбулаторної картки) — 1 рік після операції.
Нанесення татуювання, проколювання вух, пірсинг, лікування голковколюванням — 1 рік від часу закінчення процедури.
Перебування в закордонних відрядженнях тривалістю більше 2–6 міс.
Перебування в ендемічних з малярії країнах тропічного та субтропічного клімату (Африка, Азія, Південна та Центральна Америка) тривалістю більше 3 міс–3 років.
Контакт із хворими на гепатит А — 3 міс.
Контакт з хворими на гепатит В, С — 1 рік.
Гострі чи хронічні запальні процеси у стадії загострення (незалежно від їх локалізації), температура тіла вище 37 °С — 1 міс після закінчення гострого періоду.
Алергічні захворювання — 2 міс після закінчення гострого періоду.
Видалення зуба — 10 діб.
Медикаментозний курс лікування — 14 діб після закінчення курсу.
Період менструації — не менше 5 діб після закінчення.
Вживання алкоголю — 48 год.

Перенесені інфекційні захворювання (які не зазначені в розділі «Абсолютні протипоказання»):

малярія — 3 роки;
черевний тиф — 1 рік;
ангіна, грип, гостре респіраторне вірусне захворювання (після одужання) — 1 міс;
інші інфекційні захворювання — 6 міс.

Щеплення:

вбитими (інактивованими) та рекомбінантними вакцинами (правець, дифтерія, кашлюк, гепатит В, грип, холера, тиф та паратиф), анатоксинами — 10 діб;
живими вакцинами (БЦЖ, віспа, краснуха, поліомієліт, бруцельоз, чума, туляремія), введення протиправцевої сироватки — 1 міс;
від сказу, введення імуноглобуліну проти гепатиту В — 1 рік;
реакція Манту — 14 діб.

Як підготуватися до здачі крові та її компонентів

Підготовка до донорства крові нескладна. Щоби вберегти своє здоров’я і здоров’я людини, якій знадобиться кров, слід дотримуватися кількох правил.

Що робити до здачі крові

За три дні до донації слід відмовитися від застосування анальгетиків і ацетилсаліцилової кислоти, а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують згортання крові).
Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
Не вживайте алкоголь за 48 год до донації.
Не слід курити за 2 год до донації.

Що робити під час здачі крові

Під час огляду лікарем перед донацією слід відверто відповідати на запитання і не приховувати інформації про застосування ліків, вживання алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання. Під час здачі крові слід повідомити персонал, якщо ви почуваєтесь недобре. Обов’язково повідомляйте лікаря про можливі ускладнення під час здавання.

Що робити після здачі крові

відпочиньте протягом 10 хв;
з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
протягом 2–3 год не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров;
намагайтеся уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 год;
не вживайте алкогольні напої раніше ніж через 8 год;
намагайтеся часто та регулярно харчуватися протягом 2 діб;
вживайте підвищену кількість рідини протягом 2 діб;
приходьте ще раз здати кров через відновний термін: після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров.

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам 7–4 рази на рік. Якщо ви відчули запаморочення, зверніться до медичного персоналу. Найпростіший спосіб допомогти собі — лягти і підняти ноги вище голови або сісти і опустити голову між колін. Не намагайтеся одразу йти чи керувати машиною, якщо у вас паморочиться голова.