Прес-центр14 листопада 2022, 10:11

Хто може отримати пенсію за особливі заслуги перед Україною

Пенсії за особливі заслуги встановлюються громадянам України, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської та господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо.

Їх отримують громадяни, які мають право на пенсію за віком, за вислугу років, по інвалідності та у разі втрати годувальника з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 2 місяців з дня набуття права, але не раніше призначення особі пенсії з усіма належними документами.
Для встановлення пенсії за особливі заслуги особа особисто звертається з заявою до управління Пенсійного фонду України. До заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги додаються такі документи: паспорт та документ про присвоєння реєстраційного номера, документи, що підтверджують особливі заслуги, документи, що підтверджують участь у бойових діях (за необхідністю).

До заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги у разі втрати годувальника, окрім перелічених вище додатково додаються: документи, що підтверджують родинні стосунки, свідоцтво про смерть годувальника, документи, що підтверджують факт загибелі військовослужбовця, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ під час виконання службових обов’язків.

Заява про встановлення пенсії за особливі заслуги розглядається у 10-денний термін та приймається рішення про встановлення або відмову у встановленні пенсії.
Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії. Розмір пенсії за особливі заслуги може переглядатися у разі повторного нагородження або у разі виявлення нових даних про заслуги особи.