Прес-центр13 грудня 2022, 21:12

Хто з медичних працівників може розраховувати на подвійний стаж

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058-IV (до 01.01.2004 року), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Статтею 60 Закону України від 05.11.1991 №1788 «Про пенсійне забезпечення» передбачено зарахування до стажу у подвійному розмірі періодів роботи в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб з ВІЛ або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях), у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях, а також у закладах з надання психіатричної допомоги (незалежно від найменування посади).

Період перебування осіб, які працюють у згаданих закладах, у частково оплачуваній відпустці у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в додатковій відпустці без збереження заробітної плати у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею шести років, зараховують у стаж роботи в одинарному розмірі.

У разі, якщо заклад охорони здоров’я належить до таких, у яких період роботи зараховують у подвійному розмірі, треба враховувати, що за наказами, що діяли раніше, у реанімаційній службі закладів охорони здоров’я існували: відділення (групи) анестезіології-реанімації, відділення реанімації та інтенсивної терапії, палати для реанімації та інтенсивної терапії.

В 1997 році, відповідно до наказу МОЗ №303, було здійснено реорганізацію анестезіологічної служби й створено: відділення анестезіології для інтенсивної терапії, анестезіологічні групи, відділення інтенсивної терапії загального профілю, відділення анестезіології з ліжками (палатами) для інтенсивної терапії, вузькоспеціалізовані відділення інтенсивної терапії. Основні завдання відділення анестезіології та відділення анестезіології-реанімації однакові, період роботи працівників в анестезіологічних відділеннях до затвердження наказу МОЗ від 08.10.1997 року №303 обчислюють у подвійному розмірі в разі відсутності в медичному закладі окремого відділення реанімації.

Працівники, які працюють в протитуберкульозних закладах охорони здоров’я, також мають пільги з обчислення стажу. Це диспансери, лікарні, санаторно-курортні заклади чи їх структурні підрозділи, в яких надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, науково-дослідні установи та кафедри фтизіопульмонологічного профілю вищих медичних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації післядипломної освіти. Перелік протитуберкульозних закладів в наказі МОЗ від 16.07.2009 №514.

Психоневрологічні, наркологічні чи інші спеціалізовані заклади, центри, відділення, кабінети тощо всіх форм власності, діяльність яких пов’язана з наданням психіатричної допомоги, належать до таких, час роботи в яких зараховують у стаж у подвійному розмірі.

Існує офіційно затверджений Перелік особливо небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб (наказ МОЗ від 19.07.1995о. №133). Їх лікуванням займаються в інфекційних відділеннях, а також у відділах боротьби з особливо небезпечними інфекціями СЕС. Працівники цих відділів здійснюють заходи у вогнищах особливо небезпечних інфекцій: чуми, холери, СНІДу та інші.

У стаж роботи у подвійному розмірі зараховують періоди роботи медичних працівників, які працюють у шкірно-венерологічних диспансерах, відділеннях, кабінетах, палатах з хворими на патології, зазначені в наказі МОЗ №133. Цей факт підтверджують довідкою закладу охорони здоров’я.

Підтвердженням роботи в таких умовах є записи в трудовій книжці, а у разі необхідності, уточнюючі довідки закладів охорони здоров’я. Відтак, правом на пільгове обчислення страхового стажу відповідно до статті 60 Закону №1788 користуються особи, які працювали у згаданих закладах до 1 січня 2004 року. Надалі стаж обчислюється в одинарному розмірі – за даними системи персоніфікованого обліку.