Прес-центр24 березня 2017, 15:03

Ідентифікація та верифікація внутрішньо переміщених осіб та їх соціальних виплат на контролі обласної влади

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик провела нараду щодо ідентифікації внутрішньо переміщених осіб та верифікації їх соціальних виплат.

 

У заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук та представники ПАТ «Ощадбанк».

 

У ході наради розглянуто два нових терміни, що з’явилися в соціальній сфері – ідентифікація та верифікація. Ідентифікація – це підтвердження правильності та відповідності, а верифікація – це перевірка та підтвердження права особи на отримання соціальної допомоги.

 

Функція фізичної ідентифікації пенсіонерів-переселенців покладена виключно на відділення ПАТ «Державний ощадний банк України» («Ощадбанк»). Для її проведення клієнти мають особисто прибути в «Ощадбанк» із паспортом та платіжною карткою. Внутрішньо переміщені особи, які отримують пенсію та мають звичайну картку, мають проходити процедуру фізичної ідентифікації кожні 3 місяці. Переселенці, які мають платіжну картку, яка одночасно є електронним пенсійним посвідченням (ЕПП), проходять цю процедуру перший рік – кожні 6 місяців, а у подальшому – 1 раз на рік.

 

Для проведення зазначеної процедури не потрібно відвідувати органи Пенсійного фонду України або соціального захисту населення. Ідентифікація проходить тільки через касове обслуговування «Ощадбанку». Якщо особа має 1 або 2 групу інвалідності чи досягла 80 річного віку, фахівці «Ощадбанку» можуть виїхати до оселі такої особи за попередньою заявою. Важливо, що 22 березня фізична ідентифікація для пенсіонерів із числа переселенців, які ще не мають ЕПП, продовжена Урядом до 1 травня 2017 року.

 

Ольга Лішик звернула увагу на необхідність попередження населення щодо недопущення участі в шахрайських схемах та протиправних діях під час проведення процедури ідентифікації.

 

Функція верифікації покладена на управління соціального захисту населення. Вона проходить у два етапи: перший – перевірка представниками органів соцзахисту населення щодо проживання внутрішньо переміщеної особи на підконтрольній українській владі території зі складанням відповідного акту та подальшим розглядом справи на комісії; другий – перевірка Міністерством фінансів України правильності отримання переселенцем виплат відповідно до норм чинного законодавства.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що згідно із законодавством, внутрішньо переміщена особа має право перебувати на непідконтрольній території 59 днів, а на 60-й день соціальні виплати призупиняються до з’ясування обставин.

 

У ході наради наголошено на важливості донесення населенню достовірної та доступної інформації щодо існуючих норм та змін у законодавстві. З цією метою доручено Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, головному управлінню Пенсійного фонду України в Луганській області та ПАТ «Державний ощадний банк України» виготовити інформаційні листівки із відповідними роз’ясненнями.