Прес-центр3 квітня 2019, 13:04

Єгор Божок: Україна де-факто є східним флангом НАТО

Заступник Міністра закордонних справ України Єгор Божок в рамках робочої поїздки до Луганської області взяв участь у засіданні круглого столу, присвяченому питанням євроатлантичній інтеграції України. У заході, що відбувся на базі діалогової платформи «Мультихаб GreenLab», також взяли участь представники влади, Штабу ООС, неурядових громадських організацій, викладачі та студенти Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е. Дідоренка, Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

У своєму виступі Єгор Божок зауважив, що Україна обрала європейський та євроатлантичний вектор розвитку, а отже, наша країна має пройти шлях перетворень аби досягти більш високих стандартів життя. Стандарти НАТО, за його словами, є найбільш прогресивними та найбільш сучасними в світі, і вони охоплюють усі сфери життя – від освіти до інфраструктури.

«Військова складова НАТО похідна від першої – світоглядної. Зараз українські збройні сили відповідають стандартам НАТО. Наша армія має бойовий досвід, на відміну від переважної більшості армій країн-членів НАТО. Але це нам не дозволяє бути в НАТО. Тому що для цього не достатньо мати потужну армію, а потрібно мати відповідний світогляд і принципи», – сказав заступник Міністра.

Єгор Божок наголосив, що існує стандартний шлях, що пройшли всі країни, які приєдналися до НАТО після його заснування. Україні для наближення до членства необхідно завершити всі комплексні реформи, які тривають у нашій державі.

Членство України в НАТО буде вигідним для обох сторін, – упевнений заступник Міністра. Зараз Організація Північноатлантичного договору вдячна Україні за те, що ми зупинили російську агресію та продовжуємо її стримувати.

«Ми де-факто географічно, геополітично та історично є східним флангом НАТО. Бути частиною євроатлантичної спільноти – це наше право, якщо ми цього захочемо. Але крім того, нам потрібно вирости до певного рівня, щоб не бути тягарем в цій спільноті, а рівноправним її членом і контрибутором», – додав він.

Окремо заступник міністра зупинився на можливостях розвитку сфери освіти: «Наш освітній та інтелектуальний потенціал – це наш скарб, який ми до цього часу не вивели на належний рівень та не презентували правильно в світі. НАТО відкриває для цього широкі можливості».

У зв’язку з цим Єгор Божок звернув увагу присутніх на програму «Партнерство заради миру», що є інструментом взаємодії НАТО з країнами-партнерами та базується на практичному співробітництві та відданості демократичним принципам. Її мета – сприяти реформам, підвищити стабільність, зменшити світові загрози безпеці, створити міцні відносини у сфері безпеки між країнами-партнерами та НАТО, а також між самими партнерами. Один з інструментів програми є спеціалізована програма «Наука заради миру та безпеки».

«Це програма, яка об’єднує в собі науковців і освітян з усього євроатлантичного простору. Ця програма передбачає фінансування з бюджету НАТО різного роду досліджень на актуальну з точки зору міжнародної безпеки тему. За останні чотири роки ми вийшли на рівень перших за обсягом реципієнтів допомоги НАТО в рамках цієї програми. Це відбулося тому, що НАТО прийняло політичне рішення максимальну кількість ресурсів, які акумулюються щорічно на наукову і освітню діяльність за програмою «Наука заради миру та безпеки», спрямувати саме на Україну як один із різновидів допомоги нашій державі у скрутній ситуації, в якій ми опинилися перед російською агресією», – пояснив викладачам та студентам заступник Міністра.

Міністерство, за його словами, готове надати усю можливу допомогу громадам, неурядовим організаціям, закладам освіти зміцнити і розвинути різнопланові зв’язки зі спільнотами, що входять до євроатлантичного простору. Йдеться, зокрема, про візити, освітні та професійні обміни, спільні програми тощо.