Прес-центр15 травня 2020, 10:05

ЄС надав 123,5 млн гривень підприємцям з Донбасу за програмою FinancEast в межах EU4Business

Програма FinancEast, що фінансується Європейським Союзом, оголосила результати перших чотирьох місяців роботи.

З грудня 2019 року по квітень 2020 року ЄС надав 123,5 млн гривень у вигляді субсидій та компенсацій для мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП) на підконтрольних уряду України територіях Луганської та Донецької областей.

Програма передбачає відшкодування до 50% вартості інвестиційних проєктів, а саме придбання у лізинг або у кредит сільськогосподарської техніки, обладнання і транспортних засобів, монтаж, будівництво чи реконструкцію приміщень.

З початку року програма FinancEast в межах EU4Business профінансувала майже 70 інвестиційних проєктів мікро- та малих підприємств.

FinancEast реалізують німецький державний банк розвитку KfW та Фонд розвитку підприємництва в межах проєкту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України» та ініціативи ЄС EU4Business. Головними партнерами стали АТ «Ощадбанк» та ТОВ «ОТП Лізинг». Зокрема, з початку програми «Ощадбанк» надав фінансування для реалізації 24 інвестиційних проєктів у вигляді кредитів на суму 66,5 млн гривень, з яких ЄС компенсував 32 млн гривень. У свою чергу, «ОТП Лізинг» профінансував 43 інвестиційних проєкти на загальну суму 176,5 млн гривень, з яких ЄС компенсував 91,5 млн гривень. Частка інвестиційних проєктів із Луганської області склала 58%, а із Донецької – 42%.

Кількість отриманих заявок та вже профінансованих інвестиційних проєктів ММСП свідчить про те, що за перші місяці дії програми вона стала важливою складовою процесу відновлення економічного розвитку Донбасу.

Для реалізації̈ програми Європейський Союз виділив грант у розмірі 9,5 мільйонів євро. FinancEast стартувала 20 грудня 2019 року і триватиме до 2022 року або раніше, якщо будуть використані усі кошти. «Ощадбанк» та «ОТП Лізинг» і надалі активно отримують заявки від ММСП на фінансування інвестиційних проєктів. Більш детально з умовами програми можна ознайомитися на сайті. 

Довідково

Фонд розвитку підприємництва створений на базі Німецько-Українського Фонду, який було засновано Німецьким державним банком розвитку KfW, Кабінетом Міністрів України та Національним банком України.

EU4Business – це ініціатива ЄС, яка підтримує приватний сектор у країнах Східного партнерства, зокрема в Україні. Її метою є поліпшення бізнес-середовища шляхом надання професійних порад та доступу до фінансування МСП. Підтримка за ініціативою EU4Business надається спільно з іншими організаціями. Ініціатива сприяє зростанню та створенню нових робочих місць.