Прес-центр19 жовтня 2016, 14:10

Інформація про державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їхніх родин

Станом на 1 жовтня 2016 року на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 4090 учасників бойових дій, які безпосередньо приймали участь в АТО, 14 інвалідів війни, інвалідність яких пов’язана з проходженням військової служби на території проведення АТО та 36 членів сімей загиблих військовослужбовців, які приймали участь в АТО. Особи, віднесені до категорії учасник Революції Гідності та члени їх родини, відсутні.

Відповідно до діючого законодавства України нашим захисникам надаються передбачені соціальні гарантії та компенсації, широкий спектр послуг.

З початку року з метою соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей за рахунок коштів обласного бюджету 12 особам даної категорії надано матеріальну допомогу на загальну суму 55 тис. грн. 

Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області постійно здійснюється соціальне інспектування щодо виявлених військовослужбовців та членів їх сімей та надання їм соціального супроводу.

Наразі, здійснено оцінку потреб 105 сімей учасників АТО, в яких виховується 121 дитина. З них, отримали психологічну допомогу – 94 сім’ї; працевлаштовано – 2 особи; отримали юридичну допомогу – 36 сімей; поставлено на квартирний облік – 2 сім’ї; отримали земельну ділянку – 3 сім’ї; влаштовано дітей до дошкільних та шкільних закладів освіти – 7 сімей; отримали гуманітарну допомогу – 39 сімей; отримали матеріальну допомогу – 7 сімей.

У 2016 році шістьом військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби, виплачено матеріальну допомогу на загальну суму 8,147 тис. грн.

Для психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників АТО санаторно-курортним лікуванням у 2016 році Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції уклала договори з 12 реабілітаційними установами України. На цей час послуги з психологічної реабілітації отримали 45 осіб.

225 учасників АТО (у тому числі – 4 інваліди) потребують забезпечення санаторно-курортними путівками. У поточному році Державною службою на Луганську область розподілені 68 путівок та вже оздоровлено 42 особи.

Слід зазначити, що з 664 дітей учасників антитерористичної операції, які проживають в області, оздоровилися та відпочили 466, а з 11 дітей загиблих учасників АТО – 7.

Також за рахунок коштів, виділених із місцевих бюджетів, ветеранам, учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та людям з інвалідністю надається медичне обслуговування, безоплатне забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення ветеранів, учасників бойових дій.

Проведенням щорічного медичного обстеження та диспансеризацією із залученням необхідних спеціалістів охвачені 100% ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Обстеження здійснюється в міських і районних лікарнях, а у разі необхідності до обстеження залучаються обласні спеціалісти.

Договорами, які Департамент регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації укладає з перевізниками на обслуговування приміських та міжміських (внутрішньообласних) автобусних маршрутів, передбачено надання пільг на проїзд громадянам, яким згідно з чинним законодавством надано це право.