Прес-центр21 березня 2017, 13:03

Інформація про передачу повноважень державного архітектурно-будівельного контролю органам місцевого самоврядування

З 1 вересня 2015 року відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», органам місцевого самоврядування передаються повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції. Зокрема, на місця передають реєстрацію декларацій, контроль за будівництвом, вплив на містобудівну ситуацію та накладення штрафів.

 

В рамках процесу децентралізації системи державного архітектурно-будівельного контролю у 2016 році м. Сєвєродонецьк отримав нові містобудівні повноваження та став першим в Луганській області, який приєднався до процесу децентралізації системи держархбудконтролю.

 

Задача новоутвореного органу – максимально спростити та скоротити час бюрократичних процедур відносно об’єктів, які будуються у місті.

 

По всім питанням, які відносяться до державного архітектурно-будівельного контролю, мешканці м. Сєвєродонецька можуть звертатися до новоствореної Інспекції, яка знаходиться за адресою: м. Сєвєродонецьк, б-р Дружби Народів, 32.

 

Облдержадміністрація листом від 03.03.2017 № 4/31-1138 на адресу міських голів та голів райдержадміністрацій  ще раз звернула увагу, що у зв’язку з прийняттям закону про децентралізацію повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконаленням містобудівного законодавства органам місцевого самоврядування  надано право самостійно визначати містобудівну політику і виходячи з можливостей та потреб відповідних територій утворювати (визначати) органи державного архітектурно-будівельного контролю.

 

З метою реалізації державної політики відносно децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Луганській області готові надавати органам місцевого самоврядування необхідну інформацію щодо повноцінного функціонування  новоутворених органів та проводити консультації з утворення органів державного архітектурно-будівельного контролю на місцях.

 

Звітування про результати проведеної роботи щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю вважаємо за доцільне встановити один раз на півріччя.