Прес-центр5 серпня 2016, 12:08

Інформація про забезпечення соціальних гарантій учасників антитерористичної операції

Станом на 01.08.2016 на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 3601 учасник бойових дій, який безпосередньо брав участь в АТО; 12 інвалідів війни, інвалідність яких пов’язана із проходженням військової служби на території проведення АТО, та 33 члени сімей загиблих військовослужбовців-учасників АТО.

У серпні минулого року затверджено Регіональну програму щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки. Подібні програми були розроблені в районах і містах області.

Для вирішення нагальних проблем соціального захисту і реабілітації учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, родин загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, розроблено форму соціального паспорта для цих категорій наших громадян та ведеться реєстр учасників АТО.

Рік тому також створено Центр допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації.

У 2016 році для соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей 12 особам надано матеріальну допомогу на загальну суму 55 тис. грн з обласного бюджету.  

Для ефективного вирішення проблем сімей демобілізованих учасників антитерористичної операції, надання їм всебічної соціальної підтримки спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області ведеться цілеспрямована робота, направлена на допомогу даній категорії.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області постійно здійснюють соціальне інспектування військовослужбовців та членів їх сімей з метою надання їм соціального супроводу.

На цей час 9 сімей учасників АТО знаходяться під соціальним супроводом, у тому числі 2 особи з інвалідністю.

Протягом першого півріччя до центрів звернулося 105 сімей учасників АТО (у них виховується 121 дитина), які отримали:

психологічну допомогу – 94 сім’ї;

юридичну допомогу – 36 сімей;

земельну ділянку – 3 сім’ї;

гуманітарну допомогу – 39 сімей;

матеріальну допомогу – 7 сімей;

поставлено на квартирний облік – 2 сім’ї;

влаштовано дітей до дошкільних та шкільних закладів освіти – 7 сімей;

працевлаштовано – 2 особи.

В області організовано надання учасникам АТО та членам їх сімей відповідних інформаційно-консультативних послуг за принципом «єдиного вікна».

Організовано перевезення учасників антитерористичної операції, які мають поранення, до закладів охорони здоров’я, протезно-ортопедичних підприємств та установ області, що надають послуги з реабілітації, лікування та адаптації, шляхом залучення до цього спеціалізованих транспортних служб для безкоштовного та пільгового перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями та ліжко хворих громадян похилого віку, зокрема, «Соціального таксі».

За інформацією, наданою райдержадміністраціями та міськвиконкомами, кількість дітей учасників АТО становить 653 особи. Планується охопити оздоровленням та відпочинком 356 дітей зазначеної категорії. Крім того, відповідно до змін до Порядку направлення дітей до Українського дитячого центру «Молода гвардія» діти загиблих та постраждалих учасників АТО та діти учасників бойових дій можуть отримати оздоровлення в зазначеному закладі.

Станом на 1 серпня вже оздоровилися та відпочили 246 дітей учасників АТО і 3 дитини загиблих учасників АТО.

Для інформування ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції для них розроблено та виготовлено 15 тисяч пам’яток, у яких міститься інформація щодо отримання ними статусу учасника бойових дій та механізму надання відповідних пільг, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня даній категорії громадян тощо.

Пам’ятку-довідник для демобілізованих військовослужбовців розповсюджено в електронному вигляді в містах і районах області серед заінтересованих органів державної влади та місцевого самоврядування.