Прес-центр3 листопада 2020, 11:11

Інформація щодо умов та виплати допомоги по безробіттю

Згідно із законодавством, кожен українець, який залишився без роботи, має право на отримання державної компенсації у вигляді допомоги по безробіттю. 

Допомога по безробіттю надається громадянам України, які отримали офіційний статус безробітного. Відповідно до ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення», статус безробітного надається:

непрацюючим особам працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку, але готові та здатні приступити до трудової діяльності;
особам, молодше 16 років, які працювали і були звільнені у зв’язку з припиненням або перепрофілюванням підприємств, скороченням чисельності штату;
інвалідам, які не досягли пенсійного віку і отримують пенсію з інвалідності або соціальну допомогу.

Сума мінімальної допомоги, яка виплачується застрахованим громадянам з урахуванням зарплати та страхового стажу, становить 1 800 гривень, незастрахованим особам - 1000 гривень на період карантину (650 гривень після карантину); максимальний розмір допомоги - 8 788 гривень.

Від чого залежить розмір виплати допомоги по безробіттю:

- від страхового стажу;
- підстави припинення трудових відносин;
- розміру заробітної плати, отримуваної громадянином перед звільненням.

Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного - один раз на місяць. Період, за який здійснюється поточне нарахування допомоги по безробіттю, обмежується датою, що передує дню останнього відвідування безробітним центру зайнятості, де він зареєстрований.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

- перші 90 календарних днів - 100 відсотків;

- протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків;

- у подальшому - 70 відсотків.

Відповідно до законодавства, загальна тривалість виплат не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.