Прес-центр5 вересня 2017, 17:09

Інформація щодо змін до порядку надання субсидії

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 № 609 внесені зміни до порядку призначення житлової субсидії, відповідно до яких змінено період, за який враховуються доходи під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за третій-четвертий квартали попереднього року.

Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюється на підставі доходів за перший-другий квартали поточного року.

Таким чином, враховуватимуться більш актуальні доходи громадян.

Звертаємо увагу, що змінюється період отримання доходів лише при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива, скрапленого газу і оплату житлово-комунальних послуг враховуються доходи за попередній календарний рік.

Змінами надано можливість у разі смерті особи, якій було призначено субсидію, виплачувати готівкові кошти субсидії на придбання твердого палива та частину невикористаної суми субсидії на індивідуальне опалення одній із осіб, з урахуванням яких субсидія розраховувалася.

Стосовно призначення субсидії за наявності заборгованості з оплати послуг.

При призначенні субсидії на наступний термін відтепер враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, якщо загальна її сума перевищує двадцять неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 грн (неоподаткований мінімум) * 20 = 340 грн).

Також рішенням Уряду внесено зміни і до Постанови Кабінету Міністрів України № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників»:

на газову плиту (приготування їжі) – 3,3 м3 на особу;

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 5,4 м3 на особу;

на газову плиту і водонагрівач – 10,5 м3 на особу.