Прес-центр18 серпня 2022, 17:08

Іноземні партнери можуть долучитися до програм забезпечення житлом переселенців, - Сергій Гайдай

Луганська обласна військова адміністрація вже готова працювати у напрямку побудови житла для внутрішньо переміщених осіб і має намір залучити іноземних партнерів до реалізації програми забезпечення житлом переселенців.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Ми не чекаємо створення державних програм побудови житла для переселенців. ...Є бюджет обласний; залишились гроші у місцевих громад. Я вже провів переговори з керівниками декількох областей, підписали навіть меморандуми», - сказав Сергій Гайдай.

За його словами, робота здійснюватиметься у кількох напрямках одночасно.

«Зараз ми працюємо в напрямку будівництва і модульних містечок, і котеджних містечок, і будівництва капітального, і ремонту тих приміщень, які зараз не використовуються і громади не планують їх використовувати. Напевно, шлях по ремонтах буде найефективнішим і найшвидшим, тому що будівля вже стоїть, лишається провести всередині деякі роботи – і житло вже буде готове», - зазначив очільник ОВА.

Щодо міжнародних партнерів, то, за його словами, з усіма постійно проводяться переговори. «Уже є певні напрацювання, і ми готові до співпраці з ними на різних умовах: або вони самі побудують житло, або готові до співпраці з нами 50 на 50 відсотків, або в іншій пропорції... Головне – більше залучити грошей міжнародних партнерів і побудувати більше житла», - сказав Сергій Гайдай.

Відповідаючи на запитання про принципи розподілення квартир, він послався на норми Житлового кодексу. За його словами, йдеться про створення спеціальних комісій і функціонування бальної системи, коли житло отримує той, хто його найбільше потребує.

«У нас є унікальна ситуація, коли люди після 2014 року отримали статус ВПО, а зараз вони знову переміщені особи і знову поїхали зі своїх будинків. Я вважаю, що такі двічі переміщені особи, які двічі втратили все, мають у першу чергу отримувати квартири», - підкреслив Сергій Гайдай.