Прес-центр23 грудня 2021, 15:12

Інститути громадянського суспільства підтримають з обласного бюджету

Вчора, 22 грудня, колегія Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації затвердила Регіональну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки.

Як зазначила директор Департаменту масових комунікацій Альбіна Кушелева, співпраця обласної влади та громадськості будуватиметься за принципом: жодних рішень для громадянського суспільства без громадянського суспільства.

Тому вже на етапі розроблення Програми до її підготовки та обговорення було залучено Консультативну раду з питань соціальної єдності при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру та обласну Координаційну раду з питань розвитку громадянського суспільства.

«Програма передбачає закріплення попередніх позитивних результатів та нівелювання негативних тенденцій у громадському середовищі через подальший розвиток ресурсних спроможностей та досягнення сталості зростання можливостей ІГС за рахунок надання фінансової підтримки. Наразі активну діяльність провадять 385 громадських організацій, це лише 20 % від загальної кількості зареєстрованих органами юстиції України у Луганській області», - повідомила вона.

Серед основних заходів, спрямованих на стимулювання діяльності громадських інститутів: конкурси з підтримки громадських ініціатив за рахунок бюджетів різних рівнів, потужні Форуми: волонтерських ініціатив - «Життя на межі миру», та обласний форум з вивчення досвіду громадянської активності у територіальних громадах у рамках «Тижня громадянського суспільства».

Спільно з ПРООН планується запровадження геоінформаційної системи моніторингу, аналізу та вирішення конфліктів (ГІСМАОВК), а також організація навчання практичному застосуванню методик роботи з конфліктами та у конфліктах, діалоговим процесам «Школа Амбасадорів миру», «Медіація та фасилітація діалогів», «Дебати та дебатна майстерність» для ІГС та їх партнерів з числа органів влади.

Також передбачено підтримку серії заходів «Світ без обмежень» із розбудови інклюзивного безбар’єрного суспільства та видання довідника «Активні громадські організації Луганської області».

Окремий напрям Програми - запровадження механізму публічних консультацій через онлайн-платформу Консультативної ради з питань соціальної єдності при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру та розвиток нещодавно створеної «Електронної громадянської асамблеї Луганщини».

«Ми бачимо велику перспективу у консультативно-дослідницькій діяльності, яку будемо впроваджувати разом з представниками громадськості шляхом електронних консультацій. Адже цей формат співпраці має такі беззаперечні переваги як оперативність, широке охоплення аудиторії та можливість залучити до обговорення вразливі групи населення», – акцентувала Альбіна Кушелева.

Загальний обсяг коштів за Регіональною цільовою програмою сприяння розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки становить 3 910,0 тис. гривень, з яких з обласного бюджету – 2 млн 210,0 тис. гривень, кошти інших джерел – 1 млн 700,0 тис. гривень.

Координацію та контроль за ходом виконання здійснюватиме Департамент масових комунікацій облдержадміністрації.