Прес-центр5 червня 2018, 15:06

Інвестиційний паспорт є дієвим інструментом залучення капіталу в область, – брифінг

Інвестиційний паспорт Луганської області на 2018 рік презентовано під час брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації сьогодні, 5 червня.

Заступник директора Департаменту – начальник управління міжнародної технічної допомоги, європейської інтеграції та інвестиційної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Костянтин Мєшков розповів, що ідея втілена у співпраці з ПРООН та «ООН-Жінки» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Інвестиційний паспорт містить необхідні дані для знайомства потенційних інвесторів з Луганщиною – тих, хто зацікавлений вкладати гроші та отримувати прибуток.

Практика проведення ЄС політики регіонального розвитку, яка підтримує інвестиції в економічний розвиток на рівні окремих регіонів і секторів за останні 20 років, продемонструвала гарні результати та знівелювала дисбаланс між багатьма регіонами.

Костянтин Мєшков звернув увагу, що в рейтингу Doing Business 2018, на який орієнтується більшість іноземних інвесторів, Україна за результатами 2016-2017 років піднялася на чотири позиції, посівши 76-е місце серед 190 країн. У цьому контексті нового значення набуває ефективність донесення до потенційних інвесторів інформації про інвестиційну привабливість через застосування інструментів територіального маркетингу. Одним з таких інструментів є інвестиційний паспорт.

Він являє собою аналітичну базу для формування у потенційного інвестора правильного уявлення про інвестиційну привабливість регіону.

Документ розроблено задля популяризації Луганської області як регіону, відкритого для бізнесу та інвестицій з представленням її потенціалу. Паспорт є додатковим аргументом в перемовинах та сприятиме промоції інвестиційних переваг області, та, насамперед, відкриває широкі можливості для взаємовигідної співпраці та розвитку.

Завдяки новому паспорту потенційні інвестори безкоштовно y лічені хвилини зможуть отримати детальну інформацію про економічний потенціал області. Це дуже важливо в сучасних умовах, коли посилюється конкуренція щодо залучення інвестицій.

Уся ключова інформація про нашу область у інвестиційному паспорті структурована: природно-географічний, ресурсний, туристичний та трудовий потенціал, територіальний устрій, промисловість, підприємництво, АПК, торгівля та сфера послуг, транспортна інфраструктура, екологія та інша інформація для бізнесу.

Якщо потенційний інвестор бажає отримати більш детальну інформацію, він може скористатись інтерактивними посиланнями. Наприклад, завдяки QR-коду можна отримати деталізовану інформацію про вільні земельні ділянки, інвестиційні пропозиції, базу корисних копалин та дозволів на їх використання тощо.

Костянтин Мєшков відзначив, що процес децентралізації змінює центри ухвалення рішень – громади набувають широких повноважень. Тож, інвестиційний паспорт як путівник допомагає також краще орієнтуватись в інформаційному потоці, дозволяє говорити про можливості економічних переваг, соціальних тенденцій, природного середовища, географічного розташування. Він стане у нагоді кожній об’єднаній територіальній громаді.

За його словами, інвестиційний паспорт невдовзі перекладуть англійською для представлення інформації іноземним партнерам. Інвестиційні паспорти також надішлють нашим дипломатичним установам за кордоном, дипломатичних установ іноземний країн в Україні.

Наразі цей документ також доступний в електронному вигляді на офіційному сайті облдержадміністрації.