Прес-центр13 грудня 2021, 16:12

Ірина Верещук: 2022-й стане роком будівництва та реконструкції житла для внутрішньо переміщених осіб

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай завітали до Новоайдару, де взяли участь у церемонії вручення ключів від квартир сім’ям ВПО у будинку для їх тимчасового проживання.

На початку церемонії Ірина Верещук зазначила наступне: «Відсутність житла залишається самою гострою проблемою для наших переселенців. Попереду у нас багато роботи. Бо допомоги з житлом очікують тисячі сімей. Сьогодні ми зробили маленький, проте важливий крок. Одинадцять  сімей тепер мають дах над головою. Хочу вас запевнити, що 2022-й стане роком будівництва та реконструкції житла для внутрішньо переміщених осіб. Це пріоритет, поставлений Президентом. Люди вже стомилися чекати. Тому ми зробимо усе можливе, щоб пришвидшити цей процес і мрії людей ставали реальністю».

У свою чергу, очільник Луганщини,  відкриваючі об’єкт, сказав: «Я задоволений тим, що нам з партнерами вдалося реалізувати черговий проєкт. Це вже третій такий об’єкт. Сподіваюся, не останній. Давайте й надалі збирати такі стрічки».    

Так, ключі від власних осель отримали одинадцять сімей переселенців.

Віце-премєр-міністр разом з Сергієм Гайдаєм проінспектували умови для проживання у будинку.

Перед здачею об’єкту у будівлі відбулось перепланування і капітальний ремонт для створення житлових умов для ВПО, а саме: утеплення фасаду, заміна вікон і дверей, ремонт стін, підлоги та стелі, встановлення радіаторів, прокладання трубопроводів водопроводу і каналізації, прокладання електромереж, облаштування кухонними меблями, сантехнікою, а також виконано благоустрій прибудинкової території.

Загальна вартість робіт склала 14,1 млн гривень гранту Уряду Німеччини, наданих через Німецький банк розвитку KfW, а також 2,7 млн гривень з бюджету Новоайдарської селищної ради.

За підсумками огляду Віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук висловила подяку всім, хто долучився до реалізації проєкту: «Хочу подякувати очільнику Луганської області Сергію Гайдаю та його команді за підтримку та сприяння будівництву житла для внутрішньо переміщених осіб. Особливо хочу відзначити Уряд Німеччини, який надав фінансову підтримку проєкту. Ми маємо навчитись працювати з нашими міжнародними партнерами таким чином, щоб фінансові вливання донорів максимально доходили до людей, максимально відображалось на їхньому житті. Ось ці квартири є чудовим прикладом. Звісно, попереду величезна робота. Багато внутрішньо переміщених сімей чекають житла. Але, як кажуть, крок за кроком, ми це зробимо».

Нагадаємо, що проєкт Уряду Німеччини через KfW «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури УФСІ VI», терміном впровадження 2018-2022 роки, вже активно реалізовується на Луганщині. Так, у Кремінній відкрито будинок для проживання чотирьох сімей з числа ВПО, а у Сєвєродонецьку – для 19 сімей.

Також ця програма діє у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях, а сума загального фонду проєкту становить 9,0 млн євро.