Прес-центр30 березня 2021, 09:03

Із березня по травень триває безоплатне навчання на підготовчих курсах для осіб з тимчасово непідконтрольних територій

Триває пілотний проєкт Міністерства освіти і науки України щодо безоплатного навчання осіб з непідконтрольних територій на підготовчих курсах з можливістю подальшого вступу на навчання до закладів вищої освіти як внутрішньо переміщених осіб.

До його реалізації долучилися Луганський національний університет імені Тараса Шевченка та Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля.

Навчання проводиться з березня до травня 2021 року. Після аналізу щодо проведення першого етапу пілотного проєкту планується другий етап – з жовтня 2021 року до травня 2022 року.

Слухачами підготовчих курсів можуть стати особи, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької, Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які завершили навчання у закладах загальної середньої освіти на непідконтрольній території після квітня 2014 року.

Пілотний проєкт триває у дев’яти закладах вищої освіти, в яких діють освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Крім вишів з Луганщини долучилися: Донецький національний технічний університет; Житомирський державний університет імені Івана Франка; Маріупольський державний університет; Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова; Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Таврійський національний університет імені Володимира Вернадського; Херсонський державний університет.

На підготовчі курси слухачі зараховуються без складання іспитів. Навчання здійснюється за денною формою. У разі запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів та, відповідно, до можливостей слухачів, у кожному конкретному регіоні та закладі вищої освіти навчання може проводитися за дистанційною або змішаною формою.

Визначені заклади вищої освіти мають сприяти на період навчання забезпеченню слухачів підготовчих курсів проживанням у гуртожитку.

Для осіб з ТОТ працює Урядова «гаряча лінія» з питань освіти (0-800-504-425), в робочі дні – з 9:00 до 18:00 та в п’ятницю – з 9:00 до 17:00.

За інформацією Міністерства освіти і науки України