Прес-центр4 травня 2022, 11:05

Із Луганщини росіяни вивезли або знищили обсяг потреб жителів області у зернових майже на три роки, посівну не розпочато, – Сергій Гайдай

За даними Міністра аграрної політики та продовольства, із Луганської області росіянами вивезено близько 100 тисяч тонн зерна.

У елеваторі, знищеному в квітні в Рубіжному, зберігалось ще 30 тисяч тонн, – розповідає начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Річна потреба Луганщини у її межах до 24 лютого 2022 року складала 60 тисяч тонн зерна. Разом із окупованими у 2014 році територіями – 240 тисяч тонн, – пояснює Сергій Гайдай. – Втім, понад 90 % землі під потреби аграріїв було зосереджено у північній частині області, яку ворог окупував у 2022 році та де ще тривають бої. Саме ці території забезпечували зерновими всю область і до 2014 року. Наразі єдиним регіоном, де не розпочато посівну кампанію, є наш. Бо росіянам це нецікаво. Навіщо, якщо можна пограбувати та забезпечити себе на декілька років наперед? 100 тисяч тонн – це тільки перевірені дані. Скільки насправді – поки невідомо. Ще 30 тисяч тонн зерна знищено в Рубіжному. Це більше, ніж дворічна потреба Луганщини. Хліба немає зараз і поки що не передбачається в майбутньому. Росіяни залишають українців на окупованій території на межі голоду».