Прес-центр22 квітня 2020, 09:04

Із початку року на Луганщині через ЦНАПи надано майже 95 тисяч адмінпослуг

Через центри надання адміністративних послуг суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано 94,7 тис. адміністративних послуг, з них в електронному вигляді – 7,5 тис. У середньому за місяць у ЦНАПах надавалося 32 тис. адміністративних послуг.

Кількість видів адмінпослуг, що запроваджено через ЦНАПи, становить від 78 – у ЦНАПі Станично-Луганської райдержадміністрації, до 185 – у ЦНАПі Сєвєродонецької міської ради. В електронному вигляді – від 1 послуги у ЦНАПі Кремінської міської ради до 23 – у ЦНАПі Лисичанської міської ради.

Найбільша кількість видів адміністративних послуг запроваджено: серед міських ЦНАПів – через Сєвєродонецький (185), найменша – Рубіжанський (100), серед ЦНАПів ОТГ – Білокуракинський (168) та Красноріченський (86) відповідно; серед районних ЦНАПів найбільша кількість – через Міловський (168),  найменша – Станично-Луганський (78).

У ЦНАПах, зокрема, надаються найбільш популярні адміністративні сервіси:

- із державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (20 ЦНАПів);
- із державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (19 ЦНАПів, крім Станично-Луганського);
- Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (19 ЦНАПів, крім Красноріченського, в якому можна отримати тільки витяг з Державного земельного кадастру).

Адміністративні послуги у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, згідно з чинним законодавством, можна отримати у 10 ЦНАПах, із них: 4 міські та 6, які обслуговують ОТГ.

Послуги у сфері державної реєстрації громадських формувань надаються через 10 районних, Кремінський міський, Біловодський, Білокуракинський та Троїцький селищні ЦНАПи.

Послугу Державної міграційної служби України щодо вклеювання до паспорта громадянина України фотокартки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку надають у 15 ЦНАПах, крім Кремінського міського, Новопсковського селищного, Станично-Луганського та Кремінського районних.

Послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України у формі ID-картки та документа, що дає право громадянину України на виїзд за кордон, запроваджено через 12 ЦНАПів.

Слід зазначити, що у рамках проєкту «Мобільні центри надання адміністративних послуг для уразливих груп населення на сході Україні», що реалізується Програмою ООН із відновлення та розбудови миру (UNRPP) та фінансується урядом Канади, проводиться робота щодо запровадження роботи 3-х мобільних ЦНАП на 4 робочих місць (великі фури на базі авто марки IVECO) та передачі їх до Новоайдарського, Попаснянського, Станично-Луганського районів.

Загалом в області у I кварталі 2020 року діяло 20 центрів надання адміністративних послуг, із них: 10 при райдержадміністраціях, 4 міських рад та 6 ЦНАПів Біловодської, Білокуракинської, Красноріченської, Новопсковської, Троїцької селищних і Чмирівської сільської рад, які обслуговують об’єднані територіальні громади.

Зауважимо, що Розпорядженням голови Білокуракинської райдержадміністрації від 26.12.2019 № 56-к ЦНАП ліквідовано 27.02.2020. Також 13.03.2020 ліквідовано ЦНАП при Старобільській райдержадміністрації.

Водночас створено ЦНАП виконавчого комітету Старобільської міської ради, який на початок квітня 2020 року ще не здійснював свою діяльність. Вирішувались організаційні питання щодо його роботи.

Також здійснювалась процедура передачі функцій ЦНАПів при Марківській райдержадміністрації до Марківської селищної ради.

Крім того, для наближення адміністративних послуг до громадян органами місцевого самоврядування створено та працюють 16 віддалених робочих місць адміністраторів Лисичанського (2), Біловодського (8), Білокуракинського (2), Красноріченського (2) та Новопсковського (2) ЦНАПів, одне з яких відкрито у 2020 році (с. Заайдарівка Новопсковської ОТГ).