Прес-центр17 березня 2021, 10:03

Кабмін змінив алгоритми дотацій для садівників та дотацій за кредитами для аграріїв

У 2021 році реалізація програми по підтримці розвитку галузей виноградарства, садівництва і хмелярства передбачає мінімум 1500 га нових насаджень, 500 га побудованих шпалер і 1400 га під крапельним зрошенням. 

Прийняте рішення удосконалює алгоритм спрямування коштів і оновлює процедуру подачі документів на отримання компенсації.

Зокрема, один сільгоспвиробник, скориставшись програмою, може розраховувати на фінансову підтримку в 60 млн гривень.

Так, за цією програмою передбачається компенсація витрат за:

 - придбання посадкового матеріалу - до 80 %;

 - спорудження шпалер і установку систем крапельного зрошення - до 50 %;

 - нове будівництво і реконструкцію холодильників, цехів переробки та об'єктів щодо заморожування продукції - до 50 %;

 - придбання технологічних ліній для товарної обробки і переробки продукції - до 50 %;

 - придбання техніки, механізмів та обладнання (зокрема, іноземного виробництва) - до 30%.

Крім того, реалізація постанови дає можливість виплати виробникам державної підтримки для часткової компенсації витрат, понесених у 2019-2020 роках.

Також цьогоріч для здешевлення кредитів планується направити 1,2 млрд гривень. Це одна з найуспішніших програм підтримки аграріїв, яка надає доступ до дешевого кредитування і сприяє залученню коштів в агросектор. Наразі скористатися програмою і отримати компенсацію зможуть понад 4,4 тисячі сільгоспвиробників.

Проєктом постанови пропонується:

1. Визначити прозорий порядок добору претендентів на підтримку.

2. Уточнити напрями використання кредитних коштів:

 - надається можливість отримувати компенсацію за коротко- і середньостроковими кредитами на поповнення оборотних коштів (сільськогосподарські товаровиробники, які постраждали від погодних умов і яким банки реструктурували кредити, зможуть отримати часткову компенсацію відсотків по кредитах);

 - середньо- і довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів сільгоспвиробництва, здійснення витрат, пов'язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об'єктів сільгосппризначення, а також з переробкою продукції.

3. Визначити кінцеві терміни подачі заявок суб'єктами для отримання компенсації і реєстрів компенсаційних виплат позичальникам, які подаються до Мінекономіки уповноваженими банками (щорічно до 1 листопада).

Так, максимальний обсяг компенсації позичальникам, які займаються тваринництвом, складе 15 млн гривень, іншим позичальникам - 5 млн гривень.