Прес-центр17 жовтня 2019, 17:10

Катерина Безгинська: плани розвитку системи соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми мають бути розроблені у всіх містах та районах області

Робоча група  з реформування системи інституціонального догляду та виховання дітей, яку очолює заступник голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, розглянула стан виконання Регіонального плану заходів щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2018-2026 роки, затвердженого  розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 12.12.2018 № 1003.

Основною метою Регіонального плану є послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, догляд і виховання в сім’ї або умовах, максимально наближених до сімейних, на доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

Як зазначила Катерина Безгинська, основними завданнями Регіонального плану є:

  • створення ефективної системи раннього виявлення та підтримки сімей з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, з метою попередження розлучення дитини з сім'єю і потрапляння в заклад інституційного догляду та виховання дітей;
  • створення і розвиток освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг відповідно до потреб дітей та їх сімей, перш за все, на рівні громади;
  • розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Збереження сім'ї для дитини є головною умовою безпеки і благополуччя дитини.

Начальник служби у справах дітей Раїса Родіна повідомила, що дитяче населення Луганської області становить 103742 дитини, з яких 1438 дітей мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 140 дітей набули цього статусу у поточному році, з них 3 дитини усиновлено, 74 влаштовано під опіку/піклування, 19 – у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення.

Протягом року в області усиновлено 27 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 25 – українськими громадянами, 2 – іноземними.

Наразі на обліку кандидатів в усиновлювачі перебувають 40 сімей, з яких 35 бажають стати батьками дітей до п’яти років.

На обліку дітей, які мають правові  підстави для усиновлення, перебуває 347 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 224 дитини мають братів/сестер.

Під опікою, піклуванням виховується 1030 дітей.

В області створено та функціонує 20 дитячих будинків сімейного типу та 82 прийомних сім’ї, в яких виховується 293 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування.

Слід відзначити, що дитячі будинки сімейного типу створені лише на 10 з 15 територій області. Зокрема, жодного такого будинку немає у місті Сєвєродонецьк, Біловодському, Марківському, Новоайдарському та Старобільському районах.

Найбільше дітей влаштовано до сімейних форм виховання у Марківському, Сватівському, Білокуракинському, Попаснянському районах, місті Рубіжне.

Патронат над дитиною є інноваційною послугою, яка запроваджується для підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.

Найкращий спосіб захистити дитину – підтримати його сім’ю. Завдання патронату – не дати дитині втратити рідних батьків, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть виконувати свої обов’язки.

В області створено 5 патронатних сімей (Білокуракинський район – 2 сім’ї, Троїцький район – 1 сім’я, Троїцька ОТГ – 1 сім’я, Станично-Луганський район – 1 сім’я), до яких влаштовано 5 дітей.

Як зазначила Катерина Безгинська, 30 вересня поточного року набув чинності Указ Президента України Володимира Зеленського «Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей», покликаний стимулювати розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також заступник голови облдержадміністрації доручила прискорити роботу зі створення Планів розвитку системи соціаль­них послуг для дітей і сімей з дітьми. Такі плани вже є у Біловодському, Новопсковському, Сватівському, Старобільському,Троїцькому районах.

Окремо робочою групою були розглянуті проблеми дітей з особливими потребами. Для їх підтримки пропонується розвивати мережу інклюзивних ресурсних центрів.

За результатами розгляду питань, відповідні доручення щодо забезпечення виконання заходів Регіонального плану реформування системи інституціонального догляду та виховання дітей на 2018-2026 роки» отримали департаменти: соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти та науки, а також служба у справах дітей та Центр соціальних служб для сім’ї та молоді.

Нагадаємо: Національний план реформування системи інституціонального догляду та виховання дітей розрахований на 2016-2026 роки складається з трьох етапів. Етап законодавчого врегулювання цих процесів та розробки Регіональних планів, завершився у минулому році. Наразі з 2019 по 2024 роки триває другий етап, під час якого власне і має відбутись деінституалізація. На завершальному етапі, з 2025 по 2026 роки, буде проведений аналіз досягнутих результатів.