Прес-центр9 березня 2021, 16:03

Катерина Безгинська: у всіх органах влади на місцях мають бути визначені заступники голови, у повноваженнях яких – забезпечення рівних прав жінок та чоловіків

Про впровадження в області ґендерної політики йшлося на пресбрифінгу, що відбувся в облдержадміністрації сьогодні, 9 березня.

Про це розповіла заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, яка курує зазначене питання.

Вона підкреслила, що у всіх органах влади на місцях мають бути визначені уповноважені особи (координатори) із забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків на рівні заступника голови.

Наразі в умовах децентралізації та формування нових територіальних громад облдержадміністрацією надано доручення щодо визначення координаторів саме на початковому етапі становлення громад, щоб цей напрям не потрапив у розряд другорядних.

Спікер зауважила, що сьогодні працює Обласна координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Її мета – координація роботи органів державної влади, громадських і міжнародних організацій. Подібні ради створені та діють при  місцевих органах влади.

Крім того, із 2017 року за підтримки партнерських організацій у 16 громадах області працюють робочі групи з громадської безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості та ґендерної рівності.

Про важливість цього питання у політиці обласної влади свідчить те, що у грудні минулого року призначено позаштатну радницю голови облдержадміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі. Нею стала директорка Благодійної організації «Луганське обласне відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС дитяче містечко» Людмила Харченко.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з радницею та партнерськими організаціями створено три Ґендерних паспорти області. У цьому аналітичному документі представлена інформація за різними напрямами у ґендерному контексті – народжуваність, смертність, шлюбність, освіта, працевлаштування та інше. У цьому році також заплановано створення чергового паспорту.

У Регіональному плані заходів розвитку системи надання соціальних послуг населенню «Турбота» на 2021 рік включений  розділ «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, зміцнення інституту сім’ї, запобігання та протидія домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

Одне із пріоритетних завдань на сьогодні – розвиток і підтримка жіночого лідерства. Допомогу і підтримку органам держвлади в цьому питанні надають міжнародні і громадські організації.

Так, у 2016 році наша область однією із перших в Україні долучилася до впровадження міжнародного досвіду мобілізації громад. Наразі у  містах та працюють 16 «мобілізаторок» – це лідерки місцевих громад, які об’єднують навколо себе небайдужих людей.

На цей час створено 21 громадську організацію, які працюють за темою ґендерної рівності; сформовано 79 груп самодопомоги, до складу яких входять 487 осіб (із них 88 % - жінки). Минулого року групами самодопомоги реалізовано 22 проєкти, спрямованих, у тому числі, на розвиток громад та жіночого лідерства.

«В умовах формування територіальних громад органам місцевої влади важливо розуміти, які саме категорії населення представлені в новостворених громадах, розуміти проблеми людей. Відповіді на ці питання дають 16 ґендерних профілів громад, розроблені лідерками місцевих громад та членами груп самодопомоги», – зауважила заступниця голови облдержадміністрації.

У свою чергу, гендерні профілі стали основою створення місцевих програм та стратегій розвитку. Так, 10 стратегій соціально-економічного розвитку громад області є ґендерно чутливими. Також у громадах області діють 11 цільових програм, спрямованих на забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Крім того, за експертної підтримки ООН Жінки затверджено Стратегію розвитку Луганської області на період 2021-2027 років, яка містить ґендерний компонент.