Прес-центр29 листопада 2019, 17:11

Катерина Безгинська взяла участь у брифінгу щодо проведення на Луганщині акції «16 днів проти насильства»

29 листопада в облдержадміністрації відбувся брифінг для регіональних ЗМІ за участю заступника голови Луганської обласної держадміністрації Катерини Безгинської. Темою брифінгу стало проведення на Луганщині щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка триває із 25 листопада по 10 грудня.

Катерина Безгинська зазначила, що акція є міжнародною, а її метою є інформування населення про проблематику насильства, привернення уваги до даної теми, руйнування стереотипів та упереджень у сфері насильства, а також активізація партнерського руху органів державної влади, громадських і міжнародних організацій щодо подолання насильства. Дні акції обрані не випадково, адже саме протягом 16-ти днів із 25 листопада по 10 грудня відзначаються низка міжнародних дат, які так чи інакше стосуються захисту прав людини: 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, закінчується акція 10 грудня в Міжнародний день прав людини. Темою цьогорічної акції є боротьба за зґвалтуваннями, а головний меседж – «Дій за згодою – запитай».

Заступник голови розповіла, що цього року як на обласному, так і на місцевому рівнях заплановано низку заходів. Так, на обласному рівні 25 листопада акція розпочалася із проведення вже третього Відкритого дискусійного майданчика «Бути жінкою» у Сватівському районі, 26 листопада у місті Сєвєродонецьку проведено флеш-моб. Також, заплановано відкриття муралу (малюнку на стіні) в місті Лисичанську, Еxperience Форуму в Новопсковські ОТГ та низку інших. Заходи в рамках акції відбудуться в кожному місті, районі та ОТГ області. Таких заходів заплановано більше 560. Для порівняння, минулого року в області відбулося 433 заходи.

Зазначено, що на Луганщині на постійній основі фіксується збільшення кількості офіційних звернень із приводу вчинення домашнього насильства, що говорить про поступовий вихід теми насильства зі сфери приватності, адже відсутність звернень не говорить про відсутність явища насильства. Так, якщо у 2015 році на підконтрольній частині області було зафіксовано всього 622 звернення, то за підсумками 2018 року надійшло вже 2889 звернень (приріст складає 365 %). За 9 місяців 2019 року надійшло 1967 офіційних звернень і повідомлень за фактами вчинення домашнього насильства, із яких 83% надійшли від жінок, 16% - від чоловіків, 1% - від дітей. Із загальної кількості звернень 12 надійшли від людей з інвалідністю (від 3 чоловіків та 9 жінок).

Катерина Безгинська підкреслила, що головне завдання, яке на сьогодні ставить Мінсоцполітики перед органами державної влади всіх рівнів у вказаному напрямку роботи – це забезпечення надання якісних послуг постраждалим особам. Для цього сьогодні в Луганській області працюють 8 мобільних бригад психосоціальної допомоги, із яких 6 за підтримки ЮНІСЕФ, Української фундації громадського здоров’я та Фонду ООН у галузі народонаселення та 2 при центрах надання соціальних послуг в ОТГ. Також, за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на базі місцевих лікарень створені 5 кабінетів анонімної невідкладної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від насильства. Невдовзі за підтримки вказаного Фонду в місті Рубіжне буде відкрито перший притулок для жінок із дітьми, які страждають від насильства.

Згідно із чинним законодавством, у кожному районі, місті, громаді та навіть у кожному селі, селищі і старостаті офіційно визначені особи із числа перших керівників, які несуть персональну відповідальність за реагування на факти насильства та профілактику цього явища.

Заступниця голови зазначила, що запобігання та протидія насильству – це саме та проблема, з якою важливо працювати системно, а не тільки протягом 16-ти тематичних днів, адже кожна людина, яка зіткнулася із цим явищем, повинна отримати кваліфіковану допомогу.