Прес-центр9 грудня 2021, 13:12

Катерина Безгинська закликала щепитися від COVID-19 тих, хто ще не вакцинувався

Про це заступниця голови облдержадміністрації зазначила під час пресбрифінгу сьогодні, 9 грудня.

Катерина Безгинська нагадала, що з 7 грудня на Луганщині запроваджено «жовтий» рівень епіднебезпеки.

Із 6 грудня діють оновлені карантинні обмеження.

Зокрема, заборонено: відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50 % учнів та співробітників; робота закладів освіти, в яких вакциновано менше ніж 100 % персоналу; проведення масових заходів; робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури; закладів громадського харчування (крім роботи навинос та доставки); спортзалів, басейнів; діяльність закладів із розміщення (крім готелів, санаторних і соціальних закладів); міжобласні та міжнародні перевезення.

Однак, як зазначила Катерина Безгинська, обмеження, передбачені «жовтим» рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із низки документів. Це – «жовтий» COVID-сертифікат або паперова довідка 063-О (чинні 30 днів); «зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів); Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів); іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів); негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 години); сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

«Тобто для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О», – зауважила заступниця голови облдержадміністрації та додала, що термін дії «жовтого» сертифіката – 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів.

Стосовно вакцинальної кампанії проти коронавірусу Катерина Безгинська повідомила, що на сьогодні в області щеплено 251 711 осіб – першою дозою, 217 637 – двома дозами.

«Щеплення населення відбувається швидкими темпами і до кінця року ці показники будуть ще вищими. Запрошую жителів області, які ще не щепилися, вакцинуватися. Це єдиний і ефективний спосіб зберегти здоров’я собі та близьким», – акцентувала вона.