Прес-центр31 серпня 2017, 15:08

Керівникам міст і районів наданні доручення із забезпечення прав дітей вразливих категорій

Основні пріоритети державної політики у забезпеченні прав дітей розглянули сьогодні на засіданні колегії облдержадміністрації.

Спікером цього питання виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Вона зазначила, що на Луганщини проводиться певна робота щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, у 2016-2017 роках на сімейні форми виховання влаштовано
353 дитини, з них усиновлено – 59, на виховання в сім'ї опікунів, піклувальників – 247, влаштовано в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї – 47.

Крім цього, в області функціонує 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 81 дитина, та 88 прийомних сімей – 158 дітей.

З тимчасово непідконтрольної українській владі території області переміщено два дитячих будинки сімейного типу та п’ять прийомних сімей, в яких виховується 23 дитини.

У 2016-2017 роках дитячі будинки створені у  Попаснянському районі, у містах Лисичанськ і Рубіжне, а прийомні сім'ї – у Новопсковському, Сватівському, Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах.

Високий показник влаштування дітей до сімейних форм виховання у Сватівському районі – 96 %, Марківському і м. Рубіжному – 92 %. 

Слід зазначити, що у 2017 році 159 дітей, позбавлені батьківського піклування та стали сиротами при живих батьках, з них влаштовано в сім'ї громадян України – 100, до інтернатних закладів – 19. У Марківському, Новопсковському та  Сватівському районах всі діти, яким встановлено відповідний статус, влаштовані в сім'ї.

За словами доповідача,  за минулі півтора року щодо 238 дітей батьки були позбавлені батьківських прав, 18 дітей відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав.

На цей час на обліку служб у справах дітей перебуває 328 дітей, які знаходяться в складних життєвих обставинах. При цьому майже 92 % з них проживають в сім'ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків.

322 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, з яких у віці від 6 до 17 років – 295 дітей, перебувають на обліку в районах та містах області для усиновлення.

Службою у справах дітей проводяться профілактична робота по попередженню правопорушень. Так, за півроку поточного року обстежено 675 сімей, за невиконання батьківських обов'язків попереджено 328 батьків, з них ініційовано притягнення до відповідальності 169. Проведено 257 профілактичних рейдів, в ході яких вилучено з несприятливого оточення 14 дітей.

У 2018 році заплановано проведення експерименту зі створення п’яти  патронатних сімей у 5 територіях області (Біловодському, Марківському, Попаснянському, Новопсковському районах та в м. Рубіжному).

Також проводиться робота щодо повернення неповнолітніх з території Російської Федерації. На сьогоднішній день на територію України повернуто 20 дітей, ще відносно 35 ведеться робота по відновленню документів, встановлення опіки, піклування або усиновлення.

Особливої ​​уваги та підтримки потребують діти, які прибули з тимчасово окупованих територій. На цей час в області проживають 92 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, 38 – без законних представників. Всі ці діти знаходяться під контролем місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, і вони в повному обсязі виконують повноваження органу опіки та піклування в питаннях соціального захисту.

Зазначимо, що на підконтрольній українській владі території області проживає 108415 дітей, з них 1451 дитина має статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 1,2 % від загальної кількості дитячого населення. 1041 дитина проживає в сім'ях опікунів та піклувальників.

Керівникам міст і районів області надано доручення взяти під особистий контроль питання захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Також вирішити питання щодо створення секторів опіки та піклування в складі служб у справах дітей Білокуракинської та Новопсковської райдержадміністрацій.

Вжити заходів щодо розвитку наставництва для дітей вразливої категорії,  які перебувають в інтернатних закладах.