Прес-центр2 лютого 2021, 13:02

Кількість професійно-технічних закладів – скоротиться, але якість освіти підвищиться

Також під час апаратної наради розглянуто питання забезпечення якості професійної (професійно-технічної) освіти шляхом оптимізації мережі закладів та модернізації освітнього середовища. Доповідачем з цієї теми виступив директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк.

Він зазначив, що враховуючи низьку наповнюваність закладів професійно-технічної освіти, велику кількість витрат на їх утримання, Департаментом розпочато заходи щодо оптимізації мережі. На разі кількість закладів скоротилася з 26 до 19 одиниць.
Починаючи з 2016 року фінансування закладів було передане на обласні бюджети, формування замовлення на підготовку робітничих кадрів на тепер здійснюється на регіональному рівні. Запроваджуються заходи щодо передачі майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст області. Зараз триває процедура передачі комплексів шести закладів професійної освіти.
У поточному навчальному році заклади професійної освіти області здійснюють підготовку кваліфікованих робітників за 51 професією для
семи галузей господарства. Найбільш затребуваними є трактористи, водії, бухгалтери, електрозварювальники та кухарі.
Кількісні зміни торкнулися не тільки самих закладів, а й контингенту. здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти, який з 2014 по 2020 роки зменшився з 6266 до 5 тис. осіб. Набір на навчання до закладів професійної (професійно-технічної) освіти за цей період скоротився з 3 тис. до 1900 осіб.
У 2020/2021 навчальному році наповнюваність закладів складає від
14 до 75 % від проєктної потужності, що в свою чергу впливає на вартість підготовки учня на рік. Такі фактори не можуть не впливати на обсяг бюджетних видатків, необхідних для функціонування закладів професійної (професійно-технічної) освіти Луганської області. Департаментом було розроблено поетапний план заходів з оптимізації мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти області у 2020-2022 роках.
 
З метою забезпечення якості професійної (професійно-технічної) освіти та ефективного використання коштів обласного бюджету необхідно вжити заходів щодо:
-оптимізації мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти та фахової передвищої освіти, що фінансуються з обласного бюджету;
-завершення процесу передачі цілісних майнових комплексів державних закладів фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, які фінансуються з обласного бюджету, з державної у спільну власність громад сіл, селищ та міст Луганської області;
-оптимізації освітньої підготовки в закладах фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти області, які фінансуються з обласного бюджету, відповідно до потреб регіону.