Прес-центр25 травня 2021, 14:05

Кирило Тимошенко розповів про можливості, які відкриваються для громад із запуском ринку землі

Втілення земельної реформи і відкриття ринку землі, яке відбудеться протягом 2021 року, дозволить громадам вільно розпоряджатися своєю землею і залучати додаткові кошти.

На цьому наголосив заступник керівника Офісу Президента України, координатор президентської програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко на форумі «Україна 30. Земля».

«Завдяки Президенту України, Верховній Раді і Кабінету Міністрів, громадам, ми домоглися того, що земельна реформа вийшла на новий рівень і пішла з великою швидкістю. Ми фактично на фіналі того, щоб повністю запрацював відкритий, цивілізований ринок землі», - сказав Тимошенко.

Він пояснив, що керівництво країни зацікавлене у тому, щоб громади почали управляти землею.

«Це дає додаткові можливості: у громади з’являються додаткові кошти. А ми, особливо в рамках «Великого будівництва», зацікавлені в тому, щоб громади також співфінансували проєкти, які будуються, – в першу чергу, це стосується соціальної інфраструктури, такої як школи, садочки, дороги», - зазначив заступник керівника ОП.

Тимошенко назвав законопроєкт № 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який підписав 24 травня Президент Володимир Зеленський, «земельною конституцією».

Підписання цього законопроєкту, яким державні землі передаються у власність громад, стало важливою частиною реалізації земельної реформи, підкреслив заступник керівника Офісу Президента.

Він висловив надію, що ефективна робота Міністерства аграрної політики та продовольства прискорить втілення земельної реформи. «Думаю, вже цього року ми вийдемо на фінішну пряму», - констатував Тимошенко.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко розповів про плани програми на 2021 рік щодо розвитку соціальної інфраструктури. За рік планується побудувати, відремонтувати та реконструювати 95 шкіл, 70 садочків, 80 стадіонів, 29 басейнів, 177 приймальних відділень.